Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без сензации! НАСА се загрижи как да ни съобщава за извънземни

03 ноември 2021, 15:26 часа • 9431 прочитания

Учените от НАСА призоваха научната общественост към внедряване на нов начин за информиране на научната общественост и широките маси за открития, свързани с търсенето на живот в други светове.

В статия, публикувана в изданието Nature, те предлагат да се създаде специална скала за оценка на значимостта на доказателствата за наличие на живот, което в крайна сметка трябва да доведе науката до отговор на важния въпрос „Сами ли сме във Вселената?“.

Учените от НАСА предлагат да се въведе единна общопризната седемстепенна скала, отразяваща степента на достоверност при търсенето на доказателства за съществуването на извънземен живот, без да се ограничава върху простата констатация за неговото наличие или отсъствие.

Тази скала е аналогична на технологичната скала, използвана например за оценка на готовността за пускане на компоненти от космически кораб.

Докладът на САЩ за НЛО: има ли извънземни?

Скалата е създадена с отчитането на десетилетията опит в работата на астробиолози, занимаващи се с въпросите за произхода на живота на Земята и в други места на Вселената. Тя може да бъде използвана от всякакви специалисти като отправна точка в търсенето на живот на планетите от Слънчевата система или край други звезди. Разбира се, все още няма сигурни доказателства за съществуването на извънземен живот, но заявленията за откриването на подобни признаци в най-близко време неизбежно ще се множат, затова е необходимо към това да се подходи с подготовка и предварително уточняване на терминологията.

„Наличието на подобна скала ще ни помогне да осъзнаем къде именно се намираме сега от гледна точка на търсенето на живот в конкретни места, а също от гледна точка на възможностите на мисиите и технологиите, които са призвани да ни помогнат в тези търсения“, казва водещият автор на статията Джим Грийн, който доскоро е ръководил отдела по планетарни науки на НАСА.

Авторите отбелязват, че независимо че досега не са успели да открият никакви следи на други небесни тела, тяхната скала може да се мята за част от общия замисъл, заложен в много мисии на НАСА. Скалата, озаглавена Confidence of life detection' (CoLD) – „Увереност в откриването на живот“ – съдържа следните варианти:

- откриване на сигнал, който очевидно е резултат от биологична активност;

- замърсяването е изключено;

- демонстрация или прогнозиране на биологичната природа на сигнала в средата за откриване;

- препратките към всички известни небиологични източници на сигнал изглеждат неправдоподобни;

- открит е допълнителен независим сигнал от биологичен характер;

- все още предстоят допълнителни наблюдения, които трябва да отхвърлят алтернативни хипотези, предложени след първоначалното твърдение; 

- необходими са допълнителни независими наблюдения на сигнал с предполагаемо биологично естество.

Учен: Израел и САЩ поддържат контакт с извънземни на МАРС

Скалата ще се прилага и за открития, направени на други планети от Слънчевата система: ледената луна на Юпитер Европа или спътника на Сатурн Титан, които се считат за обещаващи кандидати за откриване на живот. Става дума и за разнообразие от екзопланети, потенциално подходящи за еволюция на биологични форми върху тях. Така откриването на кислород в атмосферите на някои екзопланети (счита се, че в известната Вселена има повече от 300 милиарда от тях) ни кара да говорим за тях като за място, където също може да се намери живот.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес