Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бактерии изработват неизвестни антибиотици

19 април 2016, 09:20 часа • 3316 прочитания

Учени от Института по биология на Иркутския университет съвместно с техни немски колеги са открили нов щам бактерии, който е способен да изработва неизвестни антибиотици. Резултатите от изследването са публикувани в изданието PLOS One.

От 2014 година иркутските учени търсят нови щамове актинобактерии (тип грамположителни бактерии) в специфичните екосистеми на сибирските пещери. Тези екосистеми са закрити и не изпитват активното влияние на външната среда. Споменатите щамове били открити в пещера на 130 километра от Красноярск.

"От водата на пещерното езеро и субстанция, наречена "лунно мляко" ние изолирахме 10 нови щама. След тестове избрахме един, на който проведохме по-дълбоки изследвания. Както се оказа, този щам може да произвежда повече от 120 съединения, 100 от които все още са неизвестни на науката – казва Денис Аксенов-Грибанов, старши научен сътрудник от Института по биология.

По данни на научните изследвания откритите бактерии могат да отделят вещества, които се справят с ешерихия коли и гъбичките, причинители на млечницата (соор, кандидоза).

Учените смятат, че с висока вероятност другите съединения на изследвания щам може да са активни срещу възбудителите на различни заболявания.

Сега иркутските и немските учени провеждат идентифициране на всички съединения. Предстои им да изяснят каква активност притежават те.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес