Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралийска Атлантида: На дъното на океана е открита земя, където може да са живели стотици хиляди хора

28 декември 2023, 07:50 часа • 42154 прочитания

Детайлно проучване на морското дъно на север от Австралия и неговият анализ показват, че преди няколко хиляди години е имало изобилие от земи с различна топография, на които може да са живели десетки и дори стотици хиляди хора. Вероятно първите народи – тези, които сега се наричат ​​аборигени – са преминали от тези земи на континента. Изследването е публикувано в списанието Quaternary Science Reviews.

Австралийските учени обясняват, че в началото на епохата на плейстоцена, преди около 2,5 милиона години, Австралия, Нова Гвинея и шелфът между тях са образували един голям континент. Но по време на късния плейстоцен (от преди около 127 000 до 11 700 години) състоянието на земите, които сега са известни като северозападния шелф на Австралия, няколко пъти се променя кардинално.

ОЩЕ: Геолози откриха следи от континента Арголенд

Учените са използвали резултатите от батиметрични проучвания – тоест точно фиксирания от топографи релеф на дъното. Те също така взели предвид данни от други изследвания, които допълнили комплекса от информация: сведения за видовете седименти на морското дъно и геоложки проучвания, сеизмологични изследвания и други.

Освен това били отчетени данните за глобални климатични промени в късния плейстоцен. Те са известни от минали изследвания – просто никой не ги е използвал за моделиране на релефа в тази част на Австралия.

Над морското равнище

Според получените изчисления допреди 71 хиляди години ситуацията е била приблизително същата като сега: шелфът е бил наводнен. Но след това нивото на морето спаднало рязко и било с около 80 м под съвременното. Поради това бившите плата на континента Сахул се превърнали в островите на архипелага Сахул – северозападно от Австралия. Тогава нивото на морето отново се повишило и островите се озовали под вода.

Но преди 29 хиляди години то спаднало още повече – 120 м под съвременното ниво. Това се случило поради пика на ледниковия период, когато голямата част от водата се озовала заключена в ледени „черупки“. Дори Австралия, която сега е горещ, понякога сух континент, имала ледникови шапки. Но на мястото на северозападния шелф, както показва новото изследване, жизнената среда била доста комфортна.

ОЩЕ: Атлантида на Тихия океан. Как науката пренебрегна цял континент

Именно за този период било възможно да се създаде най-пълният „портрет“. Обширната равнина, която сега лежи на морското дъно, има площ от приблизително 400 хиляди квадратни километра – тоест два пъти по-голяма от островите на Великобритания. Тя не само се миела от морето от северозапад, но имала и вътрешно море – сега това е депресията Малита. По размери то било сравнимо с Мраморно море в Турция.

Проучванията на морското дъно показват, че тези земи не са били равнина – ясно се виждат пет системи от долини и дефилета. Виждат се коритата на реки и потоци, вливащи се в Малитско море, вертикалните им брегове се издигат на 100 – 175 м. Всички тези клисури са имали области, където може да са се формирали огромни резервоари с прясна вода.

Освен това недалеч от морето имало много голямо езеро с площ от 2000 квадратни километра, поддържащо цялата сладководна екосистема.

Първите заселници

Именно през тази сега наводнена зона първите хора са дошли в Австралия. Те са пристигнали от север – оттам, където сега се намира Индонезия.

„Ние твърдим, че наличието на обширен архипелаг е улеснило успешното разселване на първите морски изследователи, създавайки позната среда за техния морски начин на живот. Първото взаимодействие с новия континент би протичало в среда, с която те вече са били запознати. Такъв сценарий означава постепенен преход от икономика, адаптирана към морето, необходима за успешно човешко заселване [в островната зона], към икономика, необходима за експанзия по обширна наземна континентална територия с нейната уникална флора и фауна“, се казва в статията на учените.

Когато морето се надигнало отново, хората се оттеглили навътре в континента. Когато започнало охлаждане, ледников период и понижаване на морското равнище, те се върнали в равнините, които някога са били архипелаг.

В различни периоди, според изчисленията на модела, тази зона е можела да осигури условия за живот на 50 – 500 хиляди души едновременно, като се отчитат характеристиките на техния примитивен начин на живот. Въпреки че, подчертават учените, е невъзможно да се провери точно колко хора всъщност са живели тук.

ОЩЕ: Неуловимата Зеландия. Невидимият осми континент действително съществува

За това, че представители на една и съща култура са живели на по-северните острови, на съвременния шелф и в континенталната част на Сахул, свидетелстват няколко фактора. Това е единна и уникална технология за изработка на каменни брадви, които се срещат само в Австралия и Нова Гвинея. Сходството в стила на скалните рисунки. Разликата между езиците, говорени от аборигените в районите на Кимбърли и Арнхемланд – тоест на изток и запад от потъналите равнини – от всички други езици на Австралия, родствени помежду си.

Обширните равнини на мястото на съвременния шелф са останали около 10 хиляди години. А преди около 17 хиляди години морското равнище започнало да се покачва и в резултат регионът се оказал потопен. Това се е случило на два етапа: преди около 14 хиляди години и преди 9 – 12 хиляди години. Хората се разпръснали на изток и запад, където археолозите фиксират скок в броя на скални рисунки от нови стилове и каменни инструменти именно в периода на покачване на морското равнище.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес