Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атмосферата на Земята се раздува

10 май 2016, 18:15 часа • 3642 прочитания

Геофизици от САЩ и Австралия са стигнали до извода, че преди 2,7 милиарда години атмосферата на Земята е била много по-тънка, а налягането в нейните дойни слоеве е било два пъти по-малко от днешното.

Към днешно време газовата обвивка на планетата значително е увеличила размери. Изследването е публикувано в сп. Nature Geoscience, съобщава Вашингтонският университет.

Геофизиците са определили атмосферното налягане, при което са се формирали мехурчетата газ в древните лавови потоци. За тази цел учените използвали базалтови образци, открити в древна платформа – кратон Пилбара – в Западна Австралия, и възникнали в резултат на вулканична активност преди около 2,7 милиарда години.

Преди около 2,7 милиарда години потокът от слънчева енергия е бил с около 20% по-малко от днес, а планетата е била населявана от едноклетъчни организми. При това животът на Земята може да е възникнал, както смятат учените, преди около 3,8 милиарда години – 700 милиона години след нейното рождение.

Атмосферата на планетата преди 2,7 млрд. години е съдържала по-малко кислород и азот, а също е била богата на въглероден диоксид и метан. Последното съединение е позволило да се поддържа парников ефект в газовата обвивка на Земята.

Преди учените смятаха, че за неговото осигуряване налягането в основата на атмосферата на планетата трябва да е превишавало съвременното 1,6-2,4 пъти. Новото изследване опровергава тази гледна точка, отбелязва Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес