Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози се гмурнаха под Нил и откриха изненада: следи от древни фараони

10 септември 2024, 08:20 часа • 2635 прочитания

Екип от археолози водолази откри части от древноегипетски артефакти, които стоят на дъното на река Нил, откакто районът е наводнен през 60-те и 70-те години на миналия век.

По време на проект за подводно археологическо проучване в голямата река на Египет, екипът открил древни скални изсичания, които включват различни надписи и изображения на египетски фараони. Министерството на туризма и антиките на страната смята, че намирането на тези артефакти „показва възможността за откриване на нови резби и историческа информация“.

Древните египтяни използвали толкова много мед, че замърсили пристанище до пирамидите

Това е първата мисия за изследване на скалните образувания под водите на Нил между Асуанския язовир и Високата стена. При строежа на Високата стена през 60-те години на миналия век, водата наводнява района и в допълнение към изселването на хората потопява и богатата му история, пише Popular Mechanics.

Асуан, разположен по поречието на Нил на южната граница на Египет, е бил основен доставчик на гранит за храмове и пирамиди. Освен това е бил ключов военен пост в продължение на векове поради географското си положение. Когато язовирът се пълни по време на строителството, ЮНЕСКО се опитва да открие и спаси древни артефакти Времето обаче малко и организацията не успява да намери всичко, отнесено от заливането.

Изследователският екип от Египетския отдел за подводна археология на Върховния съвет за антики и университета „Пол Валери“ в Монпелие е използвал археологическо сканиране, фотография, подводно видео и фотограметрия, както и археологически рисунки, за да идентифицира и документира рисунки, надписи и миниатюри на царете Аменхотеп III, Тутмос IV, Псамтик II и Априй.

Тутмос IV управлява Египет от 1401 г. пр.н.е. до смъртта си около 1390 г. пр.н.е. Аменхотеп III сяда на трона след него и управлява близо четири десетилетия, според Розенкройцерския египетски музей, и умира около 1352 г. Псамтик управлява от 595 до 589 г. пр.н.е., следва го синът му Априй от 589 до 570 г. пр.н.е. Храмът на Аменхотеп III се намира близо до мястото на заливането в Асуан.

Колко древни са египетските пирамиди?

Мохамед Исмаил Халед, генерален секретар на Върховния съвет по антиките, казва в изявление, че тъй като скулптурите са в добро състояние, екипът е успял напълно да документира текстовете.

Въпреки че не става ясно какво е съдържанието на надписите, екипът планира да създаде техни 3D модели. Откритието може да отвори напълно ново разбиране както за региона, така и за възможностите за допълнителни подводни находки.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес