Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози разкопават 2000-годишни акведукти в Турция

29 септември 2024, 10:12 часа • 597 прочитания

В Кемерхисар, квартал на град Бор във вилаета Нигде, Турция, археологическите разкопки разкриват подземните части на акведуктите на около 2000 години.

Кемерхисар, който е защитен като археологически обект и е бил домакин на много цивилизации, е бил известен като Туванува през хетския период и Тиана през римския период. Древният град Тиана, който е под голяма част от Кемерхисар, е важно селище, което е било столица на Южното царство Кападокия през късния римски период.

През римския период градът е силно застроен и се превръща в голямо средище с дворци, храмове, акведукти и други селища. Той също така е важен център на религиозно влияние през езическия и християнския римски период.

Археолози развяха мита за жестоките завоеватели от Евразийската степ

Предоставяйки информация за разкопките, извършени в древния град, известен с непрекъснатото си заселване до днес, ръководителят на екипа проф. Осман Доганай и член на факултета по археология на университета Аксарай казва, че древният град Тиана може да се счита за Ефес от Централна Анатолия, пише Аrkeonews.

„Това е първият древен град, който се отваря към Централен Анадол след прохода Киликийска порта, което го прави важно място. Поради това местоположение той е бил непрекъснато обитаван от поне 5000 години. На върха на този древен град е построена днешната община Кемерхисар. Започнахме археологическите разкопки тук през 2016 г. Тази година по проекта „Наследство за бъдещето“ на Министерството на културата и туризма продължаваме разкопките, за да отворим пътя на акведукта за посетители“, каза той.

Подземните части на акведуктите, които са дълги около 3 до 4 километра и високи от 10 до 11 метра, ще бъдат върнати към първоначалния си блясък. Построени през римската епоха, целта на тези акведукти е да транспортират изворна вода от древния римски басейн, разположен в град Бахчели, до Тиана.

Римляните превзели непристъпната Масада с помощта на строителен батальон

Древният град Тиана, в който се намират акведуктите и има пешеходен коридор с дължина 1500 метра, ще бъде достъпен за туристи, след като работата приключи, казва Доганай.

„Разкопките разкриха плътен наводнен слой в града. Тук има наводнен слой с дебелина около 3,5 до 4 метра. Акведуктите първоначално са били високи 10 – 11 метра и тяхната грандиозна фасада е била видима. Освен това в непосредствена близост до акведуктите има стени от елинистическата епоха, които са построени по-рано. Но когато наводнението е дошло, то затрупало около 4 метра. Ние ще разкрием грандиозната структура на тези акведукти.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес