Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха следи от плуг на 7000 години в Швейцария

11 март 2024, 08:40 часа • 9850 прочитания

Археолози от Франция и Швейцария откриха най-древните в Европа следи от примитивен плуг (арда), използван още през неолита. Изследователите ги открили по време на разкопки на паметника Арсено в град Сион през 2017 г.

Въз основа на стратиграфия и серия от радиовъглеродни дати учените установили, че следите се отнасят към времето между 5100 и 4700 г. пр.н.е.

ОЩЕ: Хляб на 8600 години е открит в Чаталхьоюк

Това говори, че хората са използвали силата на впрегатните животни още в ранните етапи на неолитизацията на Европа. Резултатите от изследването са публикувани в списание Humanities and Social Sciences Communications.

Отпечатъци от кози и домашни говеда. ARIA S / Samuel van Willigen et al. / Humanities and Social Sciences Communications, 2024

По думите на учените свидетелствата за разораване на земята, датиращи от епохата на неолита, са много редки. Освен това те често са много трудни за датиране. Така например в Северна Италия на един от паметниците археолозите открили следи от примитивен плуг и отпечатъци от копита на големи рогати животни, които датират от около 4300 – 4000 г. пр.н.е.

ОЩЕ: Следи от боси крака на 90 000 години са открити в Мароко

В Швейцария за най-ранните свидетелства за използването на плуг се смятаха находки, датиращи от първата половина на IV хилядолетие пр.н.е.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес