Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха следи от битката, поставила началото на края на Византия и възхода на Османската империя - при Манцикерт

02 октомври 2024, 08:45 часа • 7193 прочитания

Археолози от археологическия проект Манцикерт под ръководството на проф. д-р Аднан Чевик са открили физически следи от битката при Манцикерт (дн. Малазгирт).

Проектът е подкрепен от Министерството на културата и туризма на Република Турция и включва експерти от университета Муш Алпарслан.

Битката при Малазгирт е конфликт, воден между Византийската империя и Селджукската империя, водещ до упадъка на византийската власт в Анадола и Армения и постепенното турцизиране на Анадола. Византийското поражения поставя основите на поглъщането на Византийската империя от селджукските турци и възхода на Османската империя.

Мястото на последната битка на Наполеон разкри шокираща яма

Битката се води близо до Манцикерт във вилает Муш, Турция, на 26 август 1071 г.

Алп Арслан унижава Роман IV Диоген. Boccace / Bibliothèque nationale de France / Public Domain

Археолозите извършили широко проучване, обхващащо 150 квадратни километра в равнината Малазгирт, и използвали геофизични сканирания и проучвателни техники, за да определят точното местоположение на мястото на битката.

Разкопките разкрили върхове на стрели, фрагменти от мечове и копия, както и златни и бронзови римски монети. Монетите изобразяват император Роман IV Диоген, който след края на битката е заловен и взет в плен.

Археолозите открили също огърлица с кръст, датираща от XI век сл. Хр, гробове от периода на Селджукската империя и стотици метални предмети от битката. Според координатора на проекта д-р Огужан Карачетин предметите се подготвят за излагане в музеите в Муш и Ахлат.

Кръв се е проливала: зловещи подробности от най-голямата битка в Европа от бронзовата епоха

Д-р Карачетин казва пред HeritageDaily, че проектът има за цел да създаде нова методология за археология на бойното поле и вярва, че новите технологии за сканиране и опит ще бъдат много полезни за други проекти.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес