Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха 18 000 древноегипетски „тетрадки“. Какво пише в тях?

12 февруари 2022, 09:50 часа • 12696 прочитания

Германски изследователи, провеждащи разкопки в древния египетски град Атрибис, са открили повече от 18 000 глинени парчета на възраст около 2000 години. Парчетата от прибори били много по-достъпни от скъпия папирус и се използвали широко за бележки, изчисления, разписки и кратки писма. Науката разполага с остракони от много епохи, като се започне от Новото царство до арабското завоевание, но тази находка е най-голямата от началото на ХХ век.

Очевидно учените са разкопали училище. По-голямата част от „записките“ са аритметични задачи, граматически упражнения, числа, месеци и т.н. Има изображения на павиан и ибис – свещените животни на Тот, древноегипетския бог на мъдростта, както и детски рисунки.

Повечето от бележките са написани с демотическо писмо. То е било често срещано при управлението на фараона Птолемей XII (баща на Клеопатра), който бил на власт от 81 до 59 г. пр. н. е. и отново от 55 до 51 г. пр.н.е. По това време Атрибис е столица на египетската държава. Срещат се и записки с йератичен "птичи" шрифт.

Странните неща, които биха ви очаквали в Древен Египет

Различните езици, които могат да се видят на откритите остракони - гръцки, арабски, коптски - илюстрират мултикултурната история на града, както и високото ниво на образование. В същото време още тогава немарливите ученици били наказвани по същия начин, както в наши дни, заставяйки ги да пишат едно и също нещо многократно. Това се доказва от повече от сто парчета, покрити с повтарящи се йероглифи.

И накрая част от записките са финансови разписки. Съпоставима по размер находка е била направена в началото на ХХ век г.: археолозите откривли множество фрагменти от писменост в древното селище Дейр ел-Медина, разположено малко по-надолу по течението на Нил. Тези древни текстове обаче били предимно бележки за медицината и медицинската практика, докато керамичните фрагменти от Атрибис разказват много за ежедневния живот в една от най-могъщите цивилизации на древността.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес