Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археологически обект във Финландия е наречен голямо гробище от епохата на мезолита

02 декември 2023, 07:50 часа • 10856 прочитания

Финландски археолози са изследвали паметника Тайниаро, разположен на около 80 километра южно от Полярния кръг. Те са установили, че мястото, открито за първи път през 1959 г., е голямо мезолитно гробище, което първоначално може да е наброявало повече от 200 гроба. В същото време нито едно от разкопаните предполагаеми погребения не е запазило човешки останки до днес. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Antiquity.

Големи гробници от каменната ера са изключително редки в Северна Европа. На този фон се открояват обекти като Звейниеки в Латвия, Скейтхолм в Швеция и гробището Оленеостровски в Русия.

Още през 1959 г. в Северна Финландия, на около 80 километра южно от Полярния кръг, работници откриват група каменни артефакти, докато добиват пясък. Археологическите разкопки на това място обаче започват едва през 1985 г. и резултатите от тях всъщност остават непубликувани (въпреки че самият паметник се споменава в някои научни работи). Тогава изследователите правят повече от 32 хиляди находки, повечето от които са каменни артефакти. Освен това археолозите установяват няколко десетки обекта, които потенциално биха могли да представляват гробове. В тях обаче не са открити човешки останки.

ОЩЕ: Археолози разкриха магията на "Църквата на дявола"

Местоположението на гробището Тайниаро. Aki Hakonen et al. / Antiquity, 2023

Екип финландски археолози под ръководството на Аки Хаконен от университета в Оулу са анализирали старата полева документация и са провели нови разкопки в паметника Тайниаро. След като прегледали археологическите записи, те открили, че старите изследвания са идентифицирали най-малко 127 ями с различни размери и форми. Най-често това били подправоъгълни обекти с дължина 1,5 – 2,2 метра, ширина 0,5 – 1 метър и дълбочина 0,5 – 0,8 метра. В много от обектите имало следи от огън, каменни фрагменти, изгорени кости и понякога артефакти. Освен това в 23 от ямите присъствала червена охра.

ОЩЕ: Пирамида на 27 000 години разгоря ожесточени спорове

От 2018 г. разкопките са с ограничен обхват, но позволили да се направи заключението, че паметникът Тайниаро, изглежда, е било много голямо гробище за времето си. По оценки на археолозите този обект може да вклбва повече от 200 погребения, първоначално съдържащи останките на приблизително 300 души, а липсата на човешки кости в тези гробове се дължи на киселинността на местните почви. Радиовъглеродното датиране на 11 находки, направени на това място, показало, че то датира от приблизително 5000 – 4800 г. пр.н.е. Това го прави най-голямото известно гробище от мезолита, открито близо до Полярния кръг.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес