Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археологическа сензация: Откриха къща с рядка мозайка в центъра на Рим (ВИДЕО)

18 декември 2023, 08:40 часа • 5069 прочитания

Археолози откриха в центъра на Рим, недалеч от централния градски хълм, луксозна къща на над 2000 години, чиято перла е разкошна мозайка, съобщава италианското Министерство на културата.

Първите фрагменти от неизвестна досега антична сграда са открити още през 2018 г. Но сега учените са провели разкопки и могат да кажат, че това е богата къща, построена през II – I век. пр.н.е. Те смятат, че сградата е била на три етажа, разположени терасовидно на склон, и е построена на няколко етапа.

В центъра на имението има вътрешен двор-атриум с градина. Тук е изградена и внушителна изкуствена пещера, която е служела за зала за пиршества. Използвана е през летния сезон. За развлечение на гостите имало езерце, в което водата постъпвала от сложна система от тръби. Стените на залата са били богато украсени.

ОЩЕ: Упадъкът на Римската империя може да е бил много по-различен, отколкото си мислехме

В дневната е открита бяла мазилка от най-високо качество с пейзажи, архитектурни изображения и фигури.

„Но това, което прави откритието изключително, е така наречената „селска“ мозайка, която е несравнима по древност и сложност на изобразените сцени. Тя се състои от различни видове раковини, египетско синьо, скъпоценно стъкло, малки люспи от бял мрамор и други камъни като порест травертин и пуцолан. Мозайката датира от края на II век. пр.н.е.“, се казва в съобщението.

Като декоративни елементи в мозайката са използвани вази, лотосови издънки и лозови листа. Изобразени са и купчини оръжия с тръби от келтски тип (карникси), носове на кораби с тризъбци, триери - може би това загатва за военната слава на собственика на имението и победите, спечелени под негово ръководство по море и по суша.

ОЩЕ: Защо Александър Македонски не е завладял Рим и щеше ли да има Римска империя?

На върха има зашеметяващ пейзаж с град в центъра, със скала, имитираща травертин, с изглед към морето, по което плават три големи кораба, единият от които е с вдигнати платна. Градска стена с малки кули обкръжава града; портици и други елементи могат да се различат в близост до сградите; от едната страна на пейзажа е изобразена пасторална сцена. Сюжетът на мозайката може да показва военния триумф на собственика на къщата – очевидно аристократ и, възможно, сенатор.

Археологическите разкопки ще приключат през 2024 г. От културното министерство отбелязват, че се предвижда помещенията на старинното имение да бъдат реставрирани и отворени за посетители.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес