Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако човечеството изчезне, ще се появи ли някой вместо нас?

24 август 2022, 08:55 часа • 6625 прочитания

Професорът по философия и етика от Оксфордския университет Уилям Макаскил смята, че смъртта на човечеството ще бъде катастрофа за цялата Вселена и обяснява защо, пише Wired.

Появата на нови технологии, а с тях – и на все по-мощни оръжия, може да доведе до това човечеството да изчезне от лицето на Земята. Това може да стане в резултат на ядрени удари или с използването на биологично оръжие.

"Ако всички хора изчезнат, какво би означавало това от космическа гледна точка? Ще има ли други видове, подобни на нас, които ще могат да еволюират поне до нашето технологично ниво? Смятам, че няма гаранции, че подобно нещо може да се случи. Ако хората изчезнат, това ще промени цялата история на Вселената“, казва Макаскил.

200 милиона години са били необходими на човечеството, за да се развие сериозно след появата на първите бозайници на Земята. Последният общ прародител на хората и шимпанзетата е живял само преди 8 милиона години. След няколко милиарда години Слънцето ще направи Земята негодна за живот. Ако човечеството внезапно изчезне, може ли да се появи подобен разумен вид, на който също ще бъдат необходими стотици милиони години за развитие?

„Това е много сложен въпрос, но по-скоро нов вид няма да има достатъчно време да се развие в същата цивилизация, преди Слънцето да изгори Земята“, разсъждава философът.

Според учения нашата еволюция е изпълнена с много неизвестни и непредвидими моменти. И е много малко вероятно друга подобна цивилизация да възникне отново.

„Това твърдение е в съответствие с парадокса на Ферми. Ако във Вселената има стотици милиони подобни на Земята планети, които също не са много далеч и не много близо до своята звезда, значи на тях може да има живот. И този живот може да еволюира за 13,5 милиарда години съществуване на нашата галактика в развита цивилизация, която би могла да пътешества между звездите. Но ние все още не сме я открили. Ако галактиката е толкова огромна и в нея има толкова много потенциално обитаеми планети, тогава къде са извънземните?", продължава Макаскил.

Възможно е появата на живот да е много рядко събитие и за него да е необходимо да се съберат много фактори. Може би има твърде малко планети в галактиката, на които би могло да има условия като на Земята, или изобщо няма такива. От това също следва, че събитията, довели до развитието на многоклетъчния живот на Земята, се случват във Вселената невероятно рядко.

„Ако вземем предвид, че самият живот е невероятно рядко събитие, тогава е възможно Вселената да е безжизнена и ние да сме единственият разумен вид в нея“, отбелязва философът.

Затова ученият смята, че на човечеството просто му е провървяло. В края на краищата за 4,5 милиарда години от съществуването на Земята появата на разумен вид на нашата планета се е случила само веднъж.

„Затова не можем да сме сигурни, че ако човешката цивилизация престане да съществува, някое друго технологично способно същество в крайна сметка ще заеме нашето място“, обобщава ученият и допуска, че ако все пак няма други разумни видове във Вселената, тогава изчезването на човека ще има космическо значение.

„Сега и в близко бъдеще сме изправени пред заплахи, които могат да ни погубят всички. И тогава Вселената може навеки да се върне в състоянието, в което е била през по-голямата част от своята 13,5 милиарда години история. Тя отново ще стане празна, студена и мъртва“, заключава Макаскил.

Наскоро международен екип учени стигнаха до извода, че при ядрена война между САЩ и Русия ще загинат повече от 5 милиарда души.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Краят на света: вулкан ли ще е причината?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес