Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Академик Гълъбов: Има лекарство, което изглежда дава добри резултати срещу коронавирус

11 март 2020, 07:53 часа • 41715 прочитания

Коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. Това заяви академик Ангел Гълъбов пред Нова телевизия.

Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът "Ремдезивир". "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на "Ремдесивир". Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин.

Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит.

Академик Гълъбов подчерта, че COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов.

Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта.

Академикът заяви, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

Още: "Коронавирус: Болните в цял свят са над 119 000, Италия иска помощ от Китай"

"Коронавирус: Нови медицински данни за заразността, симптомите и животът на вируса"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес