Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 наистина озадачаващи изображения на древни хора със съвременни технологии

15 октомври 2022, 07:55 часа • 30681 прочитания

Как да разберем стари и древни произведения на изкуството, изобразяващи лаптопи с USB портове, смартфони, космически кораби, костюми на астронавти и ръчни часовници?

Историците казват, че е лесно и че всяко едно от тези на пръв поглед странни и озадачаващи изображения има напълно логично обяснение, пише Ancient Origins.

Коренен американец използва iPhone? Или това е местен жител, любопитен да се види в огледало, донесено от европейците?

„Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд“ от Умберто Романо, 1937 г., описва пристигането на английския колонист през 1636 г. на мястото, което трябва да се превърне в Спрингфийлд. (United States Postal Service)

Този асирийски релефен панел, 883 – 859 г. пр.н.е., от Северозападния дворец в Нимруд, изглежда, изобразява крилата свръхестествена фигура с ръчен часовник. Експертите обаче казват, че това е гривна с голям централен символ на розета, свързан с божествеността и може би по-специално с богинята Ищар. (Metropolitan Museum of Art / Public Domain)

Тази картина от 1860 г., наречена „Очакваната“ от Фердинанд Георг Валдмюлер, изглежда, изобразява жена, която се разхожда по пътека, докато превърта смартфон. Експерти казват, че това е просто молитвеник. (Public Domain)

Великолепният капак на саркофага на владетеля на маите Пакал Велики в Паленке, Мексико.  Отстрани изглежда, че Пакал управлява сложни уреди в космически кораб. Историците казват, че това са поредица символи на маите, включително краля, който слиза в подземния свят, и символи на неговото прераждане, планети, съзвездия и други. ( BY-SA 2.0 / CC BY-SA 3.0 )

Близък план на ваза с червена фигура от гръцкия художник Дурис (ок. 500 г. пр.н.е.), изглежда, изобразява фигура, която държи лаптоп и стилус. Историците казват, че това е просто восъчна плочка. (Pottery Fan / CC BY-SA 3.0)

Тази фигура от Гватемала, 500 – 850 г. сл.Хр., е описана като древен астронавт с кислороден резервоар и оборудване. Историците казват, че той е нещо като бейзболист от района Петен в Гватемала. (Public Domain)

Дали тази древна гъркиня проверява фейсбука си на така наречен лаптоп, пълен с портове? Тази надгробна плоча от Древна Гърция датира от около 100 г. пр.н.е. (Getty Villa Museum / Sailko / CC BY-SA 3.0)

Тази 350-годишна картина, изглежда, показва мъж, който гледа в своя смартфон, но според заглавието на картината това не е нищо повече от писмо. „Мъж връчва писмо на жена във входното антре на къща“ от Питер де Хох (ок. 1650 г.). (Public Domain)

ВИЖТЕ ОЩЕ: Картина от 1937 г. изобразява "пътешественик във времето" с iPhone?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес