Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 милиона долара награда за откриването на гравитационните вълни

04 май 2016, 20:38 часа • 4167 прочитания

Специалната награда Breakthrough Prize in Fundamental Physics в размер на 3 милиона долара е дадена на колаборацията LIGO, която през септември миналата година за първи път в историята на човечеството фиксира гравитационните вълни, става ясно от специално заявление на организационния комитет на наградата, цитирано от Газета.Ru.

1 млн. долара ще получат основателите на колаборацията LIGO Роналд Древър, Кип Торн и Райнер Вайс. 2 милиона долара ще бъдат поделени между 1012 учени, внесли принос в откриването на гравитационните вълни.

Откриването на гравитационните вълни беше обявено официално на 11 февруари 2016 година в няколко специални пресконференции по цял свят.

Награждаването на лауреатите ще се състои в края на 2016 година заедно с връчването на наградите на лауреатите на Breakthrough Prize за 2016 година в областта на физиката (тези награди ще бъдат връчени независимо от специалната), науките за живота и математиката.

Лауреатите в тези три номинации още не са назовани, като номинациите се приемат до 31 май 2016 година.

Наградата Breakthrough Prize е най-голямата научна награда в света (3 милиона долара). Нейни основатели, заедно с руския бизнесмен Юрий Милнер и жена му Юлия, са ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг, основателят на Google Сергей Брин и китайският предприемач и основател на Alibaba Group Джек Ма.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес