Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 милиона деца по света нямат нито една ваксина

18 ноември 2021, 14:49 часа • 755 прочитания

Около 10 милиона деца от развиващите се страни по света все още не са получили нито една ваксина срещу инфекциозни заболявания, са изяснили медици. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Lancet Global Health.

"Ако в детството не е направена ваксина, при човека през целия му живот може да възникват постоянни проблеми със здравето. Затова глобалните наблюдения за неваксинирани деца и разработката на мерки, насочени към бърза ликвидация на този проблем трябва да станат първостепенна задача за световната общественост“, казва Мира Джори от Университета в Монреал, цитирана от ТАСС.

Джори и колегите ѝ са стигнали до този извод в рамките на проект за оценка на ефективността от мерките, които през последните тридесет години се предприемат от СЗО, УНИЦЕФ и Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI) за повишаване на достъпността до детско ваксиниране в бедните държави по света.

За получаването на подобни сведения учените са използвали статистика за нивото на детската ваксинация, събирана от индийските служби между 1992 и 2016 година. Въз основа на тези данни и подобни сведения от други страни по света медиците са оценили как се е променило локалното ниво на ваксиниране в Индия и положението във всички развиващи се страни от началото на 90-те години.

Както се оказало, броят на децата без нито една ваксина значително е намалял както в Индия, така и във всички останали развиващи се страни. През 1992 година те са били около 33%, докато към 2016 този показател се е снижил до 10,1%. Според изчисленията на учените това означава, че около 10 милиона деца не са получили нито една ваксина срещу инфекциозни болести, като 2,9 милиона от тях живет в Индия.

Почти всички тези деца са родени в семейства с най-неблагоприятно и неравностойно положение, в резултат на което не само са незащитени от болести, но и постоянно страдат от недохранване и нямат пълен достъп до всички ключови хранителни вещества, отбелязват изследователите. Това следва да се отчита при изработването на мерки за повишаване на нивото на ваксиниране в развиващите се страни, отбелязва Джори.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес