Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зелените коридори" с нов час, ще ги има и в аптеките

13 ноември 2020, 18:35 часа • 16556 прочитания

Зелените коридори за пазаруване в супермаркетите се преместват следобед. Вместо от 8:00 до 10:00 сутринта, възрастните клиенти ще могат да си купуват нужното от 13:30 до 16:30. По-младите нямат право да влизат в магазините в този отрязък от време. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от събота, 14 ноември.

В аптеките ще има два "зелени коридора" – сутрин между 8:00 и 10:00 и следобед между 13:30 и 16:30. В тях ще се допускат само хора на и над 65-годишна възраст.

Часът е най-приемлив както за магазините, така и за възрастните хора, много от които ходят на работа, обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Зелените коридори остават без покупки над 285 000 работещи пенсионери

Хората на и над 65 години могат да ходят и през другото време в магазините, ако имат такава необходимост, подчерта министърът.

Властите са работили повече от седмица по избирането на най-подходящия период за "зелени коридори", проведени са много разговори с търговските вериги и е постигнато това решение. Възрастните хора стриктно спазват зелените коридори, увери Ангелов.

Първоначалната заповед на здравния министър за "зелени коридори" създаде сериозни проблеми, защото на практика ограничи достъпа на възрастните хора до магазините само между 8:00 и 10:00 сутринта. Те не бяха допускани да пазаруват през останалата част на деня.

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила. В социалните мрежи заваляха свидетелски разкази за подобни случки, придружени с остри критики към властта. Репортажите за гафа обиколиха всички медии.

Омбудсманът Диана Ковачева публично посъветва здравния министър да промени заповедта, тъй като тя дискриминира най-възрастните българи, а пазаруването в ранните сутрешни часове може да доведе до инциденти в студеното и хлъзгаво време.

Ковачева изтъкна като притеснителен факта, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, ако пазаруват в часове, различни от предвидените.

ОЩЕ:

Пенсионери, стягайте калеврите - гладни и болни само между 8:00 и 10:00

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес