Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелен сертификат за антитела - има ли смисъл да сме остров на небивало познание?

08 ноември 2021, 10:30 часа • 9748 прочитания

Да се издава зелен сертификат на хора, доказали, че имат сертификат за антитела - идеята се обсъжда за страната ни. Такъв сертификат има в Швейцария и той е с валидност 3 месеца. До колко е оправдано това предложение и каква част от него е научно обосновано, а каква - политически? 

Actualno.com потърси за коментар водещи специалисти по темата, но предвид нажежената обстановка те пожелаха да останат анонимни. Още: Учени от цял свят са получавали заплахи заради коментиране на пандемията в медиите

"Няма смисъл да сме остров на небивало познание", коментира един от тях. По думите му, каквито и да било мерки и решения да се взимат в момента те няма да решат нищо и "този период ще си го изплачем. Каквото трябваше да се свърши, трябваше да е по-рано."

"За вътрешно ползване - да, но цяла Европа, цял свят не ги признава. Швейцарският модел работи с швейцарци. Моделът с признаване на антитела ще работи в страни, в които хората са по-дисциплинирани." Така коментира друг експерт, че в Швейцария има зелен сертификат с валидност 3 месеца, основан на изследване за антитела.

"Когато трябва да се вземе решение от и на министерско ниво, те трябва да вземат предвиди икономика и настроенията на хората. В момента няма валидирани тестове, те са почти 600 вида. Но те не различават кои тела са вирус неутрализиращи. Тестът, който е разработен наскоро специално за откриване на вирус неутрализиращи тела - дори той не се признава като документ за защитеност на индивида, че не представлява опасност за околните, ако се зарази. Нито една регулаторна служба не признава издаването на зелен сертификат въз основа на показатели на антитела. Това е европейски регламент, който има за цел да улесни придвижването на хора и товари и в никакъв случай не казва, че човекът е напълно безопасен. Тъй като в български условия ние правим имунитета си по естествения начин, както някои колеги предлагаха да пуснем вируса да мине безпрепятствено през хората... може да побългарим нещата и те естествено ще важат само за нас", коментира още експертът.

Наскоро водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев използва много картинно обяснение относно антителата и имунитета:

По света

В много страни по света тестовете за антитела не се поощряват - властите активно убеждават хората в тяхната безполезност. На сайта на американския регулатор CDC черно на бяло е написано, че за диагностициране на инфекцията тези тестове не са годни, тъй като за изработването на антитела след заразяване са необходими 3 седмици. Това, че имате отрицателен тест, изобщо не означава, че човек е здрав, а положителният не гарантира, че е болен. 

За определянето на нивото на имунна защита тестовете за антитела също не са подходящи. Някои тестове може да установят само антителата, останали след прекарана инфекция, но не и след ваксиниране. Има вероятност тестът да даде фалшиво положителен резултат за сметка на т.нар. крос-реакция, приемайки за имунитет срещу Covid-19 подобни по форма антитела, останали след обикновена настинка. 

Наличието на антитела е само половината картина, потвърждава молекулярният биолог Константин Андреев от медицинския институт към Северозападния университет в САЩ пред ВВС. Има и клетъчен имунитет, който се съхранява по-дълго време и който тестът за антитела няма да определи. 

С други думи може да имате ниско ниво на антитела, но да имате висока защита от вируса за сметка на клетъчния имунитет, обяснява още той. А може и да е обратно - например, първата доза ваксина може да провокира рязко повишаване на антителата, но имунитетът да е нестабилен и да не укрепне, докато не се включат други защитни механизми. 

Как действа имунната система 

Хората рядко си дават сметка, че имунната система е една от най-сложните системи, с които някога сме се запознавали наред с устройството на мозъка и на Вселената. Ето например антителата - те са няколко различни вида, като всеки тип обслужва определен имунен механизъм. Освен това, антитела в организма ни не се изграждат срещу даден вирус, нито срещу определен негов компонент, а по-скоро към малка частичка от негов компонент. В този ред на мисли, не всички антитела, които изграждаме, са ни полезни срещу този вирус. Единственият доказан до момента фактор на защита от вируса са т.нар. обезвреждащи антитела, насочени срещу рецептор-свързващото място на печално известния спайк протеин (S протеин). Свързани на това място, тези антитела пречат на вируса да се свърже с човешките клетки и да инжектира зловредния си генетичен материал. Така че да кажем, че тест, измерващ общите антитела срещу вируса, с всичките му компоненти няма да ни отговори на въпроса дали сме защитени. Това заяви имунологът Никола Керкеров пред Actualno.com. Какво още каза той - вижте в ТАЗИ СТАТИЯ

Тестовете за антитела не дават отговорите, които искате да чуете за Covid-19

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес