Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравното министерство се бави с отговорите на нови сериозни въпроси за "Майчин дом" и директора му

25 август 2023, 12:45 часа • 7670 прочитания

Настоящият изпълнителен директор на "Майчин дом" проф. д-р Иван Костов влезе във фокуса на медийното внимание заради доходите си - така, както и немалко негови колеги: Директорът на "Майчин дом" с огромна заплата, лекари и сестри – под критичния минимум. Проф. д-р Костов обаче влезе там и заради въпросите как се разпределят парите за заплати в болницата.

Покрай цялата история - с доходите на проф. д-р Костов (според здравния министър многото пари при директорите на болниците са заради "частна инициатива"), със състоянието на "Майчин дом" под негово управление, с многото въпроси заради това управление, излезе и още един въпрос:

Има ли все още действащ втори договор директорът на "Майчин дом" проф. д-р Иван Костов и правена ли е проверка от здравното министерство по този въпрос? Actualno.com адресира специални въпроси по темата до здравното министерство, но вече цяла работна седмица няма отговор. И това при уверение, че за да бъдат дадени отговори на общо 3 въпроса по темата, както и още 5 за работата с робота за асистирана гинекологична хирургия "Да Винчи".

Сигнал – два трудови договора

Според източници на Actualno.com, още преди 12 години проф. д-р Костов е сключил трудов договор с АГ болница "Шейново" и този договор все още е валиден. Как – защото лекарят го удължава с неплатен отпуск всяка година, твърдят нашите източници. Източниците ни правят паралел с този случай и случилото се с доц. Радосвет Горнев, при който беше установен конфликт на интереси заради допълнително споразумение към трудовия му договор: Има конфликт на интереси за директора на МБАЛ "Лозенец" Радосвет Горнев, подписал договор сам със себе си

Вярно ли е това или не е, правена ли е проверка? Изпратихме следните 3 въпроса до здравното министерство (МЗ), които към датата и часа на излизане на този материал са без отговор:

1. Правена ли е проверка дали проф. д-р Костов има втори все още валиден трудов договор извън този, който е сключил и декларирал с "Майчин дом"?

2. Ако е правена проверка, какво показва тя?

3. Правена ли е проверка дали евентуалният трудов договор на проф. д-р Иван Костов с АГ болница "Шейново" отпреди вече 12 години все още е валиден?

Какво гласи отговорът, който обаче се оказа, че трябва да дойде от Столична община: Директорът на "Майчин дом" няма трудов договор с АГ "Шейново"

Лъжи с робота за гинекологична хирургия "Да Винчи"?

Actualno.com получи информация и, че НЗОК е установила нарушение от страна на болницата при работата с робота за асистирана гинекологична хирургия "Да, Винчи" - такова, заради което ще трябва да се връщат пари поради лъжлива информация. Отговорът на МЗ: Ще връща ли пари "Майчин дом" заради работата с робота "Да Винчи"?

Нов одит на "Майчин дом"

Според нашите източници обаче е направен втори одит за управлението на "Майчин дом" - нещо, за което и здравният министър всъщност говори в средата на юли. Те твърдят и, че Васко Кацаров, който е началник отдел в Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) и който е бил сред отговорните за първия одит, е бил освободен. За това вече писа и в. "Капитал", като в материала има и коментар на самия д-р Кацаров - той твърди, че е освободен на основание пенсионна възраст, но и казва, че изобщо не е изключение пенсионери да работят в структури като ИАМН. Съответно, стои въпросът дали не е освободен заради проверката на "Майчин дом".

Припомняме, че здравният министър проф. Христо Хинков каза пред работещи в "Майчин дом" следното: "Ако има сигнал, на който аз да стъпя, аз ще го махна този човек, казвам ви": Ако искате си ходете: Здравният министър към протестиращи медици от "Майчин дом" (ВИДЕО)

Проф. д-р Костов си тръгва?

Поради информация от вътрешни източници, Actualno.com отправи въпрос към здравното министерство и дали проф. д-р Костов е подал молба за напускане на поста директор на "Майчин дом". Към 24.08.23 такава молба не е постъпвала в Министерството на здравеопазването - това гласи официалният му отговор.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес