Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър разкри какво ще е увеличението на заплатите в сектора, заговори и за психиатриите

29 юли 2020, 09:30 часа • 7925 прочитания

Здравният министър Костадин Ангелов разкри с колко ще се увеличат заплатите на служителите в сектор "Здравеопазване". Той заговори и за психиатричните болници - за промените, които ги очакват. Подчерта, че в момента не е време за големи реформи в секора, но изрази надежда, че до края на годината ще има електронна рецепта и направление.

"Започваме от 1 август увеличаване на субсидиите на лечебните заведения, като ще се подпише анекс на рамковия договор за увеличаване на клиничните пътеки средно 10%. Това ще рефлектира върху увеличаване на приходите в лечебните заведения. Основно в университетси и областни болници. Най-високо ще е увеличението за клиничните пътки, които са трайно недофинансирани, по-ниско ще е за високофинансираните пътеки. Тъй като в общинските болници, които работят в по-нисък обем и по по-нефинансирани клинични пътеки, в тези болници отпускаме допълнително 19 млн. лв. Целта на всичко е да бъдат достигнати минималните нива в браншовия колективен трудов договор в сектора навсякъде.", каза Костадин Ангелов пред БНТ.

Имало е срещи с БЛС и Българксият зъзболекрарски съюз по този въпрос. Предстои в четвръртък и среща с Националното сдружение на общините, за да бъдат набелязани конкретни мерки, за това как точно да бъдат постигнати тези увеличения на заплатите в общинските болници.

За психиатричните лечебни заведения. "Около 2 млн. лв. ще са за психиатричните отделения на държавните болници. Допълнително ще бъдат увеличени средствата и на държавните психиатрични болници и на центровете за псиихично здраве, за да могат да се увеличат заплатите в тези структури. Също така, ще бъдат увеличени заплатите и на всички, работещи на щат в Министерство на здравеопазването, в РЗИ-тата по места, и в НЗОК, каза министъра.

С колко ще бъдат увеличени заплатите?

Става въпрос за средни брутни работни заплати в размер на 1 000 - 1100 лв. Най-ниски са заплатите на служителите в РЗИ, те ще бъдат увеличени с 30%. Там, където средните брутни заплати са малко по-високи от 900 - 1100 лв., ще бъдат увеличени с 20%. Целта е що-годе уеднаквяване на средната брутна работа заплата на близо 6 000 служители в администрацията, които са на първа линия и участват в борбата с коронавируса. Това са служителите в районните здравни инспекции, служителите в Националния център по обществено здраве и анализи, в Националния център по заразни и паразитни болести, Районните здравни каси.

Тези служители, които са на "първа линия" - над 10 000 души, до края на годината има осигурен ресурс да получават и бонус 1000 лв. чисто, обеща министърът. Парите са осигурени чрез преструктуриране на европейските фондове, съвместно с министрите Томислав Дончев и Деница Сачева. Здравният министър подчерта, че има и пълното съдействие на новия финансов минситър и бивш здравен - Кирил Ананиев.

За работниците в сектора "на първа линия" има осигурени и ваучери за 7 нощивки - за почивки това лято.

Днес здравният министър ще обиколи и региона на Хасково, за да се увери лично какво е състоянието на болницата в Свиленград. Министър Ангелов заедно с регионалния здравен инспектор ще ходи и до ГКПП Капитан Андреево, за да провери режима на влизане в България.

Работи се и по осигуряване на апаратура и подсилване на лечебните заведения за втора вълна на коронавирус. До момента са раздадени 317 апарата за дихателна реанимация на университетски и областни болници. Ще се закупят още 133 такива апарата, които ще бъдат дадени на общинските болници.

Предстои в МС да бъде обсъден анализ на направеното до момента по време на пандемията. В доклада са посочени и всички осигурени лични предпазни средства и дезинфектанти, както и осигурените напред. В него има ясни критерии какво се случва в системата, когато има заболеваемост от 150 души на ден, от 300 души на ден. Колко легла има в системата и каква част от тях са в готовност при всяка ситуация. Колко от тях са интензивни, с каква стъпка да бъдат увеличени. Но най-важният фактор е човешкият ресурс. "Съдечно благодаря на всички, които денонощно работят в системата и безрезервно се раздават.", каза министърът.

Да очакваме ли реформи в сектор "Здравеопазване"?

Клинична пътека или Диагностично-свързани групи: "Този дебат в момента не е навременен. Намираме се в условия на световна пандемия от коронавирус. Първото предизвикателство за нас е да преведем България през кризата с най-малко щети за българските граждани. Ние категорично не можем да започнем промени в сектро "Здравеопазване" сега. Системата е консервативна. Трябва да осигуриим спокойствие на хората, устойчивост на мерките, предвидимост на доходите на хората в сектора, така че системата да е готова да поеме всички очаквания в хода на пандемията.", категоричен беше министърът.

Мисли ли се за още промени в сектора на психичното здраве: "Аз не смятам, че здравеопазвнето има мандат и трябва да мислим в перспектива. Трявба да предложим трайни и устойчиви решения. Те изискват общ политически консенсус, който да подсигури промяна в сектора години напред, защото системата е консервативна и подобренията ще дойдаат след време. Имам намерение да посетя болницата в Нови Искър, за да видя лично какво се случва там. Знаем какви са проблемите, знаем, че условията са лоши. По отношение на психичните заболявания трябва да направим и добре структуриран регистър на тези заболявания. Трябва да видим и какви са потребностите на държавата от психиатрични легла. трябва да намерим и финансиране за работещите в сектора.

Електронното здравеопазване - Проблемът с електронното здравеопазване е изключително сложен. По него вече работи Информационно обслужване. Има ресорен заместник-министър г-жа Начева, която отговаря персонално за решенията и функционалността на Националната здравна система. До края на седмицата, в зависимост колко бързо се реши проблемът в област Хасково, ще посетим Информационно обслужване или те да дойдат при нас, за да видим докъде са стигнали в работата по електронната рецепта и електронното направление, което очакваме до края на 2020г. Очакваме и ясен график кое как се случва във времето в бъдеще. Лично аз съм изключително мотивиран, защото когато имаме електронна здравна система по-лесно ще взимаме информирани решения, свързани със здравната система", заяви новият здравен министър.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес