Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър не знае какво става с апаратура за милиони за лечение на онкоболни

04 февруари 2021, 12:39 часа • 4678 прочитания

Здравното министерство не е наясно какво става с апаратура за 10 млн. лева, с която България може ефективно да помага на онкоболни, но години наред не го прави, защото така и не я инсталира. Това е видно от официален отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Ангелов отговори в навечерието на Световния ден за борба с рака – 4-ти февруари относно многомилионна апаратура за ранна диагностика и лечение на онкозаболявания, наречена циклотрон. Купен преди повече от 5 години за над 10 млн. лева, циклотронът все още отлежава неизползван в помещение на Института за ядрена енергетика и ядрени изследвания към БАН. А от отговора на здравния министър на депутатски въпрос излиза, че здравните ни власти си свършили работата до момента, в който Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) трябвало да издаде разрешение да се строи обект, където да работи циклотронът - съответно, отговорността вече е на АЯР, но здравно министерство не знае разрешение да е издадено. Не става ясно дали здравното министерство изобщо пита защо не е издадено и съответно дали здравният министър повдига въпроса пред министър-председателя и министъра на енергетиката.

В случая покупката на циклотрона е с дарени от посолството на САЩ и АЕЦ "Козлодуй" пари, а правителството през октомври 2016 година отпусна 3 млн. лв. за строителство на Циклотронна лаборатория. До днес, 4-ти януари, 2021 година, циклотронът е все още неизползван, а сградата, в която да се монтира, дори не е проектирана. Тя трябва да е като миниядрена централа, защото с толкова мощен циклотрон може да се създаде ядрен взрив. Тя също ще струва милиони.

Ето как народният представител от БСП д-р Десислав Тасков е поискал информация от здравния министър (прилагайки към въпроса интервю, публикувано в Actualno.com):

"Повода да Ви задам въпрос са медийни публикации в сайта "Актуално.ком", визиращ проблемите по изграждането на "Циклотронна ла­боратория".

От няколко години в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН се съхранява купеният за над 10 млн. лева циклотрон TR-24. Той ще може да произвежда изотопи за диагностика и лечение на онкоболни пациенти, но и за СПЕКТ диагностиката. Той е най-мощният циклотрон, който би бил инсталиран на Балканския полуостров.

Като директор на Александровска болница, в която има ПЕТ скенер, сте запознат, че животът на един изотоп трае само няколко часа, през които той трябва да се използва. С монтирането на мощен циклотрон като TR-24 значи­телно ще се увеличи снабдяването на лечебните заведения със заряди и ще се увеличи броят на обслужваните пациенти.

Господин Министър, в състояние ли е Министерството на здравеопаз­ването да съдейства в интерес на всички онкоболни за по-бързото въвеждане в експлоатация на циклотрона?" – пита Тасков.

Ето какво гласи обаче отговорът на министър Ангелов (дословно):

"Съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ), Закона за здравето (33) и подзаконовите нормативни актове в областта на защита на лицата от въздействието на йонизиращи лъчения. Министерство на здравеопазването чрез органите на държавния здравен контрол (Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) и регионалните здравни инспекции (РЗИ) - Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе) осъществяват предварителен и систематичен здравно-радиационен контрол за спазване на установените нормативни изисквания за радиационна защита.

В рамките на предварителния здравно-радиационен контрол, органите на държавния здравен контрол установяват спазването на здравните изисквания при проектиране, строителство, реконструкция, разширение, въвеждане в експлоатация. Предварителният контрол включва, както участие в процедурите по извършване на екологични оценки на планове и програми и становища на оценки за въздействие върху околната среда на инвестиционни предложения, така и съгласуване на устройствени планове и определяне на местоположение (избор на площадка) за разполагане на обект с източник на йонизиращо лъчение за медицински и немедицински цели и последваща оценка на съответствието на инвестиционните проекти със задължителните здравни норми и изисквания.

Към настоящия момент Министерство на здравеопазването разполага единствено с информация, че през 2017 г. НЦРРЗ в качеството си на компетентен орган към Министерство на здравеопазването е съгласувал площадка за разполагане (виза за проектиране) на обект "Циклотронна лаборатория" с Бункер за разполагане на циклотрон ACSI TR 24 за производство на радиофармацевтици с приложение в медицинската практика и за научно-изследователска, развойна и образователна дейност в областта на радиофармацията, образната диагностика, физиката, химията, науките за живота и материалознанието, модел „Advance Cyclotron Sistem Inc“, Канада, към „Национален циклатронен център“, при ИЯИЯЕ-БАН.

Процедурата съгласно ЗБИЯЕ следва да бъде продължена с издаване от председателя на Агенцията по ядрено регулиране на Разрешение за строителство и монтаж на обекта. Министерство на здравеопазването не разполага с информация дали такова има издадено". 

Д-р Тасков е задал почти същия въпрос и на образователния министър Красимир Вълчев - дали и какви мерки може да предприеме, за да заработи циклотронът, но отговор все още няма. Припомняме, че БАН е структура към МОН.

На следващите снимки: Докладът на ексобразователния министър проф. Тодор Танев, с който иска от Министерския съвет средства за изграждане на Национален циклотронен център.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСИЧКИ МАТЕРИАЛИ НА ACTUALNO.COM ПО ТЕМАТА "ЦИКЛОТРОН"

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес