Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър даде подробности за електронната рецепта, която ще се въведе след декември

24 август 2020, 17:00 часа • 3944 прочитания

Здравният министър Костадин Ангелов даде пред журналисти още подробности за електронната рецепта, която министерството ще може да въведе до края на годината. Това беше съобщено малко по-рано днес, след отчето на екипа, отговорен за разработването на електронното здравеопазване в страната.

До средата на декември ще е готова електронната здравна рецепта

По думите му целта й е да се спести пътя на пациента от НЗОК през личния лекар до аптеката.

"Най-амбициозната ни цел е той да бъде ликвидиран като процес на придвижване. Пациентът отива на едно място при специалиста, след това отива в аптеката и си получава медикамента. Това е финалната ни цел", каза Ангелов.

Той добави, че се работи и в посока електронно направление, което също да позволи на пациента да отиде само до една точка за документа.

"Идеята е пациентът да получи  направлението от специалист или личен  лекра и да бъде приет в лечебно заведение, без да се налага отново разхождането.", обясни здравният министър.

Двете части (бел. ред. еектронните рецепта и направление) са част от електронното досие, което ще се формира за всеки пациент в лечебно заведение след интеграция на всички болнични информационни системи в страната, каза още Ангелов.

Как ще става идентификацията на всеки пациент в системата на електронното здравеопазване?

Обсъждат се два начина на идентификация на пациента с две имена и ЕГН или с QR код, уточни Ангелов.

Много е важно да анализираме възрастовата структура на населението, което посещава лекар и съответно възможностите за боравене с QR код на всички хора. Да не направим така, че да затрудним някои от ползвателите на здравни услуги в България. Когато сме готови с окончателното решение, ще кажем. Искам да знаете, че то ще бъде предложено, а и функционалността на системата - разисквана на срещи с Българския зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз, подчерта министър Ангелов.

Въвеждането на електронната система ще започне от 1 януари 2021г. , когато според министъра, трябва да има и тестов период от 3 до 6 месеца, както за пациентите, така и за лекарите. "Тогава ще могат да се усетят, нека да го наречем всички "скърцащи моменти" в системата, ако има такива", каза министъра.

Новата система няма да наложи допълнителен финансов ресурс от страна на участниците в нея – болнични заведения, лекари, специалисти, аптеки, добави здравният министър. Идеята е да се работи със същия софтуер, с който се работи в момента, а електронната системата да позволява "скачване на двете системи". Това са уверили министъра от Информационно обслужване, по чието ръководство се разработва електронното здравеопазване у нас.

Подготвя се и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес