Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравната комисия прие новата методика за плащане на онколекарства

30 януари 2024, 17:40 часа • 1159 прочитания

Здравната комисия в Народното събрание прие на второ четене нови механизми, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща онколекарствата на болниците.

Промените са внесени от внесени от Васил Пандов от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Костадин Ангелов от ГЕРБ

Новите текстове целят да се въведе нова формула за изчисляване на максималната стойност, която касата може да плаща за даден медикамент, за да се избегнат драстични разлики в цените, когато няма рамково договаряне за съответната година. Още: На първо четене: НЗОК ще плаща най-ниската цена на лекарства извън клиничните пътеки

В такива случаи здравната каса ще плаща всяко онколекарство на болниците на по-ниската цена от постигнатата от конкретното лечебно заведение или среднопретеглената стойност, на която медикаментът е бил доставена през предходните 6 месеца.

Ако цената на дадено лекарство, заплатено по този механизъм, е по-ниска с над 20% от тази, на която е продадено на дадена болница, разликата ще се заплаща от търговеца на едро, без значение дали тя е възложител по Закона за обществените поръчки.

Предвижда се новият механизъм да влезе в сила от 1 юли 2024 г., ако утре депутатите в пленарна зала гласуват промените. При обсъждането в комисията предложените промени бяха подкрепени и от представителите на НЗОК, на Министерството на здравеопазването и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес