Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравната каса не може да спре дейността на "Софиямед"

05 май 2015, 10:30 часа • 6588 прочитания

От гледна точка на НЗОК не можем да прекратим дейността на „Софиямед”. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса Д-р Глинка Комитов в предаването „Тази сутрин” по BTV.

„По закона за Здравното осигуряване ние можем да прекратим дейност на лечебно заведение, само когато то е отчело дейност, която не е извършило. Откакто е създадена Изпълнителната агенция Медицински одит, НЗОК няма право да проверява качеството на медицинската дейност, тъй като ние контролираме единствено разходите”, уточни той.

По отношение на проверката в„Софиямед”, Комитов уточни, че тя все още тече, но се очаква още днес да има резултати от нея, предаде "Фокус". Доктор Комитов опроверга информация, че лечебното заведение ще получи най-голяма част от разпределянето на допълнителни средства за болниците, които оказват спешна помощ и уточни, че тази точка все още не е разгледана.

„Разчетите ще са готови, когато бъдат приети от надзорния съвет. Няколко десетки лечебни заведения са поискали средства и аз ще представя исканията им на Надзорния съвет на 12 май. До 95% ще получат заведения, които извършват реална спешна помощ, а останалите - до 90%”, обясни Комитов.

Припомняме, че днес  трябва да станат ясни резултатите от медицинския одит в "Софиямед" относно акушерката, която преби новороденото бебе Никол. В социалната мрежа Фейсбук вече се организира и протест, който да протече пред лечебното заведение.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес