Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо личните лекари още не дават направления за PCR – никой не е направил електронно приложение

30 октомври 2020, 08:19 часа • 4451 прочитания

Няма изработено електронно направление – при това положение не може да насочваме пациентите си дистанционно. Чакаме да се създаде електронното направление. Това заяви личният лекар д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС).

Коментирайки случай, при който мъж със симптоми на COVID-19 не може да влезе в болница заради липса на PCR тест, д-р Николова каза, че затова толкова време се коментира „Бърза помощ” да има бързи антигенни тестове и те да се правят във всяка една лаборатория с договор с НЗОК. „Говорим за медиците в България като за гвардията, която умира, но не се предава”, категорична беше Николова пред Нова телевизия.

Що се отнася до това как да се вземат по-бързо проби, Николова коментира, че трябва да има специални места само за проби, за да се спестява време. И каза, че откакто говори пред журналистите, има вече над 10 обаждания от пациенти.

Припомняме, че с гръмки фанфари беше обявено, че личните лекари ще могат да дават направления за PCR. Новината беше съобщена на 7 октомври, сега вече е 30 октомври и такова нещо няма! За да стане това, трябвало да бъде подписан анекс към Националния рамков договор с Българския лекарски съюз (БЛС), само че това още не се е случило.

Actualno.com също получи сигнали, че ситуацията с тестовете така и не е решена. В много случаи който може, предпочита да си плати за PCR при съмнение, а не да търси пътеката личен лекар – специалист – тест.

Още: "Лек спад при заразените с коронавирус у нас, рекорден брой оздравели"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес