Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо има толкова заразени ваксинирани срещу коронавирус в дом за възрастни - ето някои отговори

25 март 2021, 08:06 часа • 10122 прочитания

Няколко са факторите за тази заболеваемост - РНК вирусите, какъвто е коронавирусът, са много адаптивни, мутират и се приспособяват все по-добре. Това заяви проф. Радостина Александрова. Александрова е биолог–вирусолог, морфолог и биохимик. Работи в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Попитана дали заради това мутиране вирусът няма да се превърне в бедствие, защото колективният имунитет няма да е постижим, Александрова цитира публикация в списание Nature, че колективният имунитет вероятно е невъзможен, с позиция, че въпросът е комплексен, особено предвид развитието на нови варианти и факта, че целият свят още е много далеч от това 70% от хората да са се срещали с някаква форма на вируса. Не сме наясно дали ваксината успява да предотврати предаването на вируса, но поне за момента печелившият ни ход е ваксината, подчерта професорът пред bTV.

Александрова посочи, че пикът на заразността е когато се появяват първите симптоми. Тя заяви, че Moderna прави изпитания с макаци и данните дотук са, че в 2/3 от случаите вирусът не се предава.

До три седмици след втората доза на ваксините с втора доза разгръщаме пълен ваксинален имунен отговор съгласно препоръките на Центровете за контрол и превенция на заразните болести в САЩ (CDC). При "Янсен" е до три седмици след дозата, защото е една, каза още проф. Александрова.

Припомняме, че вчера (24 март) стана ясно, че сред установените през март 31 потребители с COVID-19 в Дома за възрастни с деменция в добричкото село Опанец има и 14 ваксинирани срещу инфекцията. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Светла Ангелова на пресконференция. Те са заразени преди да успеят да изградят антитела, след прием на втората доза от ваксината на "Пфайзер", подчерта д-р Ангелова.

От имунизираните двама са били приети в болница с леко повишена температура и кашлица, но предстои изписването им. Общият брой на хоспитализираните към момента е 7, като един от тях е в по-тежко състояние.

По-голямата част от всички положителни потребители не са имали оплаквания. От тези 31 положителни 14 са били ваксинирани през февруари, като датата на втората доза е 26 февруари, заяви д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ – Добрич.

Производителят обявява, че ваксинирането не предпазва изцяло от заразяване, ваксината предотвратява тежките хоспитализации, т.е. дори и да се зарази човек, това позволява леко протичане на заболяването, обясни още д-р Светла Ангелова. Изписани са всички, карантинирани са в дома в отделен сектор и другите домуващи нямат достъп до тях.

Имаме за съжаление и двама починали от потребителите – и двамата са неваксинирани, но си имат придружаващи заболявания, каза още д-р Светла Ангелова.

Само трима от ваксинираните са проявили симптоми на инфекцията. Някои от ваксинираните дори са били хоспитализирани в болница с висока температура и кашлица.

Директорът на дома за хора с деменция Ева Димитрова уточни пред БНТ, че тези, които са били хоспитализирани от дома, са били 6 души. От тях са изписани 4 души, а двама имат нужда от малко повече лечение и нито един от тях не е ваксиниран. От една година няма свиждания в дома за хора с деменция и Димитрова предполага, че заразата е проникнала от един служител, който уведомил нея и личния лекар, че има положителен тест.

Други болни от персонала на дома нямало, но през ноември и декември миналата година имало преболедували коронавирус, но били отделени и отведени от работното място навреме. "Много геройски приеха своята отговорност и разделени със заповед на директора по три двойки, като всяка двойка по 24 часа 7 дни дежури в COVID отделението. Приеха го с отговорност и аз съм много благодарна за това", разказа Димитрова.

В България все по-често има неразбиране кога ваксините срещу коронавирус започват да работят и колко работят според това преди колко време са поставени! Няма нито един производител на одобрена за ползване ваксина в ЕС, който да гарантира моментален ефект, веднага след първа доза! Напротив – и при "Комирнати", и при ваксините на Moderna и AstraZeneca производителите изрично подчертават, че разгръщане на пълна имунна реакция благодарение на препарата се наблюдава след поставяне на втората доза, при това в рамките на поне седмица-две по-късно, зависи за коя ваксина става въпрос! Съответно, всеки може лесно да намери и колко време след първата доза се поставя втората – за "Комирнати" срокът между двете дози е 21 дни (данни за ефективността на препарата от Израел), за Moderna – 28, а за AstraZeneca препоръката в България е 70 дни, но има официални данни от самата компания, че когато втората доза се слага и след 12-та седмица, ефикасността е по-висока! Що е то ефикасност на ваксина – НАУЧЕТЕ ТУК!

Що се отнася до цялостната обстановка, проф. Александрова посочи, че ако така продължава натискът върху болниците, ще има нови мерки. В Европа и у нас британският вариант (B.1.1.7) се налага, по думите ѝ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес