Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заместникът на Кантарджиев - хем не говорим за втора вълна, хем не се спазват мерки, но кои?

11 юни 2020, 08:05 часа • 2175 прочитания

Не можем да говорим за втора вълна, епидемията от коронавирус е под контрол. Там, където противоепидемичните мерки не се спазват, ще има епидемични взривове. Това заяви Ива Христова, зам.-ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести.

На изричен въпрос на Нова телевизия какво не се е спазвало например в Смолянско, отговорът беше: "Предполагам всичко". Всъщност тя не успя да каже с конкретика, а само с предположения – например във фабриката за детски играчки за шоколадови яйца в Доспат "вероятно" не се били носели маски и не е имало достатъчно дезинфекция.

Христова подчерта, че все още в България говорим за огнища, а не за дифузно разпространение. Ако обаче не се спазват мерки, ще пламне цялата страна, предупреди зам.-ръководителят на Националния център по заразни и паразитни болести.

Христова каза и друго – много малко хора са с клинична картина, повечето са вирусоносители. Според нея е твърде вероятно да има втора вълна на вируса – заради по-студеното време, заради други респираторни инфекции като грипа.

Основно заразата минава през носа, но и през очите е опасно – защото говорим за лигавица, каза Христова. Според нея, хората се заразяват сравнително лесно – нещо, с което не е съгласен доц. Андрей Чорбанов, който е един от работещите върху българска ваксина срещу COVID-19.

За финал Христова прогнозира, че здравната система ще издържи и при втора вълна, защото засега няма основание да се счита, че тя ще е по-тежка от първата.

Още: "Рекорд от случаи на коронавирус за денонощие в България, но само като абсолютно число, картината по света"

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес