Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-кметът на София: Няма да сложа подписа си под продажбата на сградата на IV-а градска болница

25 юли 2024, 13:11 часа • 2211 прочитания

В Столичния общински съвет има управляващо икономическо мнозинство на задкулисието и това се вижда с доклада за сливането на Четвърта и Втора градски болници видя се и с докладите миналата седмица. Те управляват общинските дружества.

Това заяви заместник кметът по финанси и здравеопазване на София Иван Василев. Той изясни позицията си във връзка със сливането на Четвърта градска болница и Втора градска болница, чиито съдби днес решава местния парламент на „Московска“ 33.

"Истина е, че съм говорил с Ваня Григорова като председател на Комисията по здравеопазване и със заместник-председателя д-р Антон Койчев. Идеята за сливане на двете болници е от миналия мандат. Защо не са я направили, не знам. Сигурно, защото ГЕРБ правят хубави неща само когато идват избори", каза Василев.

Още: Съдбата на столичната 4-та градска болница скара лекари и общински съветници

Той посочи икономическото мнозинство в СОС, съставено по думите му от ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и „разни уж независими, но всъщност много зависими“, общински съветници – как сменят от днес за утре директори на общински предприятия.

ИИменно заради това, аз не мога да съм съвносител на такъв доклад за сливане на болници с хора, които нямат принципи и морал", каза Иван Василев. "Още преди няколко месеца бях в Четвърта градска болница и се видях с целия персонал. Истината е, че ще стане това, което ще стане, а притесненията на хората ще останат, защото нещата се решават на друго място", добави Василев.

Зам.-кметът бе категоричен, че няма да сложи подписа си под продажба на сградата на Четвърта градска болница. Под доклада за сливане на двете болници е подписът на Ваня Григорова и подписа на Антон Койчев, заяви още Иван Василев.

ГЕРБ унищожават болницата

От своя страна Борис Бонев от ПП-ДБ-Спаси София също излезе с остра позиция, след като стана ясно, че се готви сливане на Четвърта МБАЛ във Втора МБАЛ.

"Абсолютно никакъв опит не е направен Четвърта градска болница - една от най-старите в София, в която работят стотици хора персонал, да бъде спасена тогава, когато е изпаднала в затрудненото финансово състояние", заяви той.

Още: Чистката е факт: СОС смени ръководствата на шест общински дружества

"Това, което ние предложихме, беше да бъде назначен изпълнителен директор, тъй като досегашният такъв е в предизвестие за напускане. Между другото - предизвестие, за което стана ясно напълно случайно по време на заседание на Комисията по здравеопазване, където той представяше съвсем друга тема и така между другото спомена: "Да знаете аз след пет дни вече няма да съм директор", оставяйки и хвърляйки болницата в абсолютен хаос", добави Бонев, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че групата им отрича подхода, който ГЕРБ са възприели: "Подход, който е насилствен и ще доведе до унищожаването на Четвърта градска болница, а вероятно ще доведе и до унищожаването на Втората градска болница, която също не е в цветущо състояние, продължи общинският съветник".

Още: "Спирането на проекта е тежка политическа грешка": СОС отново пуска конкурса за Войнишкия паметник (СНИМКИ)

В заключение Бонев призова общинските съветници от БСП, "Има такъв народ", "Синя София", отцепниците от "Възраждане" и "Възраждане" за разум и подкрепа.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес