Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да следят лекарите дали издават касов бон, НАП ще има достъп до пациентски досиета

18 март 2019, 08:30 часа • 11341 прочитания

За да може Националната агенция за приходите (НАП) да следи в реално време дали личните лекари издават касова бележка за потребителската такса от 2,90 лева, тя получава достъп до медицинските досиета на всички пациенти. Ситуацията е не по-малко абсурдна от случая с данъчните, които играха хоро в Марково, за да "заловят" как не се издава касов бон за такса от 1,50 лева, пише "Сега".

С достъпът до пациентските досиета се нарушава лекарската тайна и Закона за защита на личните данни. За нуждите на фискалния контрол служителите от НАП ще могат да преглеждат и всяко едно лечение и изследвания на пациентите. На този етап, досиетата са достъпни само на лекарите и на фирмите, които правят медицинския софтуер. Тепърва, обаче, при назначаване на проверка, чрез одиторски профил, проверяващите от НАП ще могат да прочетат всичко - от изследвания и консултации до назначени лекарства и прием в болница.

Според сдружението на общопрактикуващите легари това е достъп до "чувствителна информация". От там допълват, че разширяването на кръга от лица, които ще мигат да разполагат с нея, създава риск за националната сигурност на страната и в частност - на социалната стабилност в обществото.

Припомняме, че срокът за подмяна на касовите апарати и софтуера, според новите изисквания, ще бъде удължен до края на септември, обявиха преди няколко седмици от НАП. А новите правила и неясните формулировки за тях предизвикаха недоволство в не само в здравния сектор, но и в други браншове.

"Медицинският софтуер с всички негови функционалности е предназначен за извършване на медицинска дейност, а не за управление на продажби. В голяма част от регионите на страната един общопрактикуващ лекар често обслужва по няколко населени места. За целта поддържа и съответните кабинети, а Наредба Н-18 не взема предвид това. Затова изискванията не могат да бъдат прилагани, както при груповите практики на лекари с едно фискално устройство, независимо от ползвания софтуер, така и при индивидуалните практики с едно фискално устройство, при които един и същ медицински софтуер, се ползва от повече от един лекар", смятат от сдружението на общопрактикуващите лекари.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес