Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е аспиринът да е основен отговор за тежките случаи на коронавирус?

14 май 2020, 15:36 часа • 67972 прочитания

Колко точно помага аспиринът срещу болестта COVID-19, която е предизвикана от новия коронавирус SARS-CoV-2? Според ново проучване от Китай, публикувано преди около половин месец, всъщност доста.

Проучването е направено от болница Xijing и показва, че използването на аспирин в ранна фаза на болестта намалява броя на тежките случаи, при които се появява т.нар. цитокинова буря, която предизвиква тежки възпаления и увреждането на малките кръвоносни съдове, което води до тежки последствия за работата на органите в човешкото тяло. Това всъщност помага да не се образуват тромби, защото аспиринът е антикоагулант т.е. предотвратява съсирването на кръвта - при определени условия тромбоцитът е основният фактор, задействащ вродения имунен отговор при случаи с увреждане на клетъчна тъкан на белия дроб.

проучванията са установили, че в модела на увреждане на белия дроб в динамична неутрофилна и тромбоцитна агрегация.Освен това, употребата на аспирин намалява и броя на усложнения в сърдечно-съдовата система заради COVID-19.

В заключението за изследването се напомня, че способностите на аспирина са известни още от 1898 година, включително е установено и противовъзпалителното му действие и обезболяващи ефекти.

Още: "Умират от коронавирус или с коронавирус – силно експертно несъгласие с Мутафчийски и СЗО"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес