Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втора МБАЛ ще купува медицинска апаратура за различни отделения

09 февруари 2022, 16:14 часа • 2177 прочитания

Втора МБАЛ да закупи със собствени средства три вида апаратура за нуждите на болницата - доклад с такова предложение беше одобрен от здравната комисия на Столичния общински съвет. Предложението е на общинските съветници д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, както и зам.-кмета Дончо Барбалов. Общата стойност на медицинската техника е до 208 000 лв.

Според директора на 2 МБАЛ доц. Стефан Узунов, за отделението по гастроентерология е необходим апарат от висок клас за извършване на видеогастроскопия и видеоколоноскопия, който е и с възможности за бронхологични изследвания. Съвременната техника ще осигури по-качествен лечебно-диагностичен процес и ще е в помощ на специализантите по специалност "Гастроентерология", които се обучават в общинската болница.

Чрез модерната техника ще може да се намали болничният престой на пациентите и да се увеличи броят на прегледите и съответно - финансово-икономическите показатели на отделението, аргументира се доц. Узунов. Със същия апарат ще могат да се правят и бронхологични изследвания при диагностицирането на пациенти от Отделението по пневмология и фтизиатрия.

За Микробиологичната лаборатория на лечебното заведение е необходима нова Автоматизирана система за хемокултури. Използваната към момента техника е амортизирана, тъй като е от 1999 г. и често аварира. Тази система обаче е изключително важна за бързото и качествено изследване на кръв.

Третият вид апарат е за високо интензивна магнитотерапия от ново поколение, необходим за Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. В момента отделението разполага със стар апарат от 1988 г. , който всеки момент може да престане да работи. Този вид медицинска техника е необходима за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания на централна и периферна нервна система, посттравматични заболявания на дихателната система.

Ръководството на болницата е представило на вниманието на Столичния общински съвет офертите от различни фирми за доставка и монтаж на медицинската апаратура.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес