Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все още не е качен текстът на предложението за отмяна на забраната за пушене

17 октомври 2013, 09:19 часа • 52538 прочитания

Законопроектът за отмяна на пълната забрана на пушенето вече е в деловодството на Народното събрание. Вносители са девет депутати от БСП, сред които личат имената на Спас Панчев, който даде предложението за затваряне на хипермаркетите през почивните дни, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, която е председател на УС на „Булгартабак” от 2005 година насам и Татяна Буруджиева.

Предложението е внесено под името Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, но все още самият текст не е качен на сайта на Народното събрание (към 9:15 сутринта на 17 октомври).

В коментар във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни някои факти покрай забраната за пушене – тя трябваше да е в сила още през лятото на 2010 година трябваше да влезе в сила пълната забрана, приета в мандата на тройната коалиция, казва той. Преди да изтече гратисният период депутати от ГЕРБ предложиха земенянето й с по-лек режим. Тогава БСП ни обвини в лобизъм, припомня Борисов.

Въпреки натиска от страна на бизнеса, ние приехме пълната забрана за пушене на закрити обществени места, защото смятаме, че здравето на хората е на първо място. Не на това мнение обаче са БСП и изглежда, че техните интереси са над народното здраве, посочва Борисов. Днес стана напълно ясно кои са лобистите в парламента. И искам да попитам здравната министърка, която ще запомним с това, че първите и думи на този пост бяха, че е против забраната, а по-късно явно претърпя катарзис и се отметна, ще си подаде ли оставката, ако мине поправката, задава въпрос лидерът на ГЕРБ.

Припомняме, че преди по-малко от половин месец Европейският парламент поиска по-строго законодателство в ЕС срещу пушенето.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес