Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вирусолог: Над 80% трябва да се имунизират, за да достигнем колективен имунитет

09 май 2021, 08:32 часа • 1736 прочитания

Индийският вариант на инфекцията е едно предупреждение, че не бива да пренебрегваме вируса. Много е важно да бъдем реалисти, да се пази и да живеем с него. Toва заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

Определена чашата е по-скоро пълна, отколкото празна. Ние не сме същите, вирусът се променя и вариантите на инфекцията не елиминират напълно ефективността на ваксините, обясни Александрова. Мутациите се случват в хода на размножаването на вируса и огромната част от тях са неутрални, посочи тя.

Според нея, това към което трябва да се стремим, е нормална ситуация с един управляем вирус. Това какво ще се случи оттук нататък зависи от подготовката, ваксинацията и еволюцията на вируса. Еволюцията на вируса донякъде зависи от нашето поведение, защото мутациите възникват, когато се размножава, подчерта проф. Александрова.

По думите ѝ, повече от 80% от хората трябва да се имунизират, за да достигнем до колективен имунитет. Няма да е толкова лесно постижимо, призна тя. Това не бива да демотивира хората и да ги плаши, защото това към което трябва да се стремим, е да имаме колкото се може повече хора с имунитет и вирусът да се управлява, настоя вирусологът.

Тя посочи, че с много голяма надежда се гледа на комбинацията от смесица с ваксините. Ние винаги трябва да имаме готовност да променим менюто, категорична беше проф. Александрова и допълни, че се очаква комбинацията между РНК и векторните ваксини да започне да се допълва.

Мерките, които работят, са най-болезнените и за това е важен балансът, каза още тя и добави, че COVID-19 e болката на целия свят. Много е важно всеки да бъде информиран и както се пазим да не ни удари кола, когато пресичаме или да не се опарим от ютията, така трябва да се пазим и от COVID-19, настоя проф. Александрова.

Тя смята, че хората не трябва да живеят в страх и отчаяние, а във вяра. 

Прочетете още по темата: Проф. Радостина Александрова: Вече има над 15 000 мутации на вируса

Проф. Радостина Александрова очаква да постигнем колективен имунитет към края на годината

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес