Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"ВИП Секюрити" ще охранява ВИП болницата "Лозенец" срещу близо 1 млн. лева

04 януари 2021, 13:30 часа • 10412 прочитания

Фирмата „ВИП Секюрити“ ЕООД на Атанас Симеонов ще охранява правителствената болница „Лозенец“ в следващите две години, става ясно от обявление за завършилата процедура в Централния регистър за електронни обществени поръчки.

Договорът между МБАЛ „Лозенец“ и едноличното дружество за този период е на стойност 942 105 лв. с ДДС.

Това е фирмата, която през последната година претърпя две сериозни кризи. През април тя бе ограбена с милион и половина от своя служител Евгений Кутрянски, който според обвинението в продължение на година и половина присвоявал пари от касетите за зареждане на банкомати в Пловдив. 

На 18-ти декември пък бе осъществен друг дързък грабеж на един милион лева от инкасо автомобил на „Вип Секюрити“ в Перник. Дружеството обяви награда от 200 000 лв. за достоверна информация относно грабежа, но и досега няма официално съобщение да са открити крадците.

Припомняме, че с решение от 10-ти декември на МБАЛ „Лозенец“ ѝ бе върнат статутът на т.нар. „правителствена“ болница.

Такъв бе статутът ѝ до края на миналата година, когато тя се водеше университетска. В нея се лекуваше на практика цялата държавна администрация. Когато от УМБАЛ стана МБАЛ и бе вписана в Търговския регистър, първоначалното намерение на правителството бе тя да се превърне в национална детска болница, но това не се случи, тъй като желанието на обществото беше да се построи чисто нова сграда.

На практика с решението на правителството да определи МБАЛ „Лозенец“ за лечебно заведение, което да осъществява дейностите по чл. 106б, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, се ограничава кръгът на обслужваните пациенти. В него влизат задължително охраняваните от Националната служба за охрана (НСО) държавници – президент, вицепрезидент, председател на Народното събрание, министър-председател и главен прокурор. В това число са и депутатите, но само по време на техните заседания. В този кръг влизат също и чуждестранните държавни представители с ранга на българските.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес