Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вече ще има глоби за болници, които имат договор с НЗОК и не се съобразяват със заповеди на здравния министър за COVID-19

24 ноември 2020, 14:24 часа • 2078 прочитания

Между 3000 и 10 000 лева глоба при първо нарушение, а при повторно – спиране на договора на съответната болница с НЗОК за срок от три месеца – това са предвидените санкции за лечебни заведения, които не се съобразяват със заповеди на здравния министър при въведена извънредна епидемична обстановка. Това е вписано в гласувания на второ четене Закон за бюджета на НЗОК за 2021 година (чл. 116л от Закона за лечебните заведения).

Разбира се, санкциите важат само за болници със сключен договор с НЗОК - има редица частни такива.

Какво може да включват тези заповеди (регламентирано е в чл. 94а на Закона за лечебните заведения) – министърът разпорежда на съответната РЗИ, а директорът ѝ на свой ред със заповед въвежда следните мерки:

1. Да се създадат една или повече болници в съответната област, които да се занимават само с една заразна болест.

2. Да се промени броя на болничните легла

3. Да се определи колко болнични легла да има във всяка болница специално за заразната болест, заради която е обявена извънредна епидемична обстановка

4. Да може да се командироват медици от едно лечебно заведение в друго, със заповеди на ръководителите на съответните лечебни заведения и съобразно Кодекса на труда.

Беше отхвърлено предложение този текст да отпадне, защото РЗИ нямат компетентността и капацитета да разработват необходимите планове за реакция.

Още: "Решено - увеличение на заплатите на лекари, сестри и санитари и извън 1000 лв., давани за коронавируса"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес