Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксиниран срещу коронавирус не значи, че не си преносител

12 февруари 2021, 08:40 часа • 4141 прочитания

Това, което наблюдаваме в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), е, че процентът на позитивните пробички леко се вдига. Само като вирусолог трудно мога да кажа за трета вълна – това е работа на статистически модели и пресмятания, но наблюдаваме увеличение на позитивните тестове. Това каза доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на катедра "Вирусология" на НЦЗПБ.

Николаева-Гломб добави, че все още НЦЗПБ не е открил южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса в България. И уточни, че това не са щамове – щам е SARS-CoV-2.

Нека бъдем сигурни, че такива вълни ще има, подчерта секретарят на Националния оперативен щаб (НОЩ) д-р Радосвета Филипова пред БНТ. Да мислим позитивно – знаем как сме се справяли с предишни вълни, поучили сме се от грешките. "Хората, чувайки за ваксинацията, се отпускат", предупреди тя и уточни, че и срещу други вируси и болести има ваксинация, но те не са изчезнали.

Д-р Филипова коментира и казуса дали трябва да се вземат PCR тестове на хора, които са ваксинирали. "Все още няма данни, че ваксинираните и преболедувалите не са преносители на вируса", подчерта тя. А доц. Николаева-Гломб подчерта – ваксинираният се заразява, но имунната му система не позволява разболяване. За всяка една ваксина – всеки човек може да е за кратко преносител на вируса.

Доцент Николаева-Гломб каза, че ако коронавирусът е бил пренесен със замразена храна, то е трябвало храната да дойде от място с клъстър на болни, а преди Ухан за такъв никъде не е докладвано. "За мен това не е вероятно", подчерта вирусологът. Според нея, вирусът не мутира по изключителен начин.

Д-р Филипова пък е убедена, че SARS-CoV-2 е природен феномен и че идва от пазара за животни в Ухан. Когато излязат нови научни данни, можем да разсъждаваме нататък, добави тя. И припомни как хората са умирали от грип през 50-те години на XX век – искаме всичко бързо да се случва, но няма как. А Николаева-Гломб посочи, че през този период в САЩ децата са учели по радиото – заради полиомелитните ваксини.

Има възможност всяка държава да поръча над договорената общоевропейска квота, каза д-р Филипова. И се съгласи, че чрез национално законодателство може да се купи ваксина извън договорените от ЕС - нещо, което здравният министър публично говореше, че не може да стане! "На този етап не виждаме защо да купуваме още дози", коментира д-р Филипова. Тя подчерта, че не може да се смесват трите одобрени в ЕС ваксини.

За финал относно имунитета, доц. Николаева-Гломб подчерта, че с инструментите, с които можем да го мерим, безсимптомно и леко каращите коронавирус са с по-слаб имунитет, но има и кръстосан имунитет, много не се знае за него що се отнася до COVID-19, а Т-клетъчният имунитет не се различава особено независимо от силата на прекарване.

"Казуистика е децата под 9 години да са разпространител на коронавируса - почти винаги те се заразяват от родителите си, не обратното. Децата над 10 години участват в разпространението", заяви доцент Николаева-Гломб.

Още: Броят на новите случаи на COVID-19 у нас надхвърли 1000

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес