Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В подкрепа на шефа на детската хирургия: Медици от „Пирогов“ излизат на протест

30 ноември 2023, 09:35 часа • 1032 прочитания

Медици от „Пирогов” излизат на протест в подкрепа на началника на Клиниката по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев. Той беше "скъсан" на конкурс за същия пост. 

ОЩЕ: "Скъсан" на конкурс за същия пост: Шефът на Клиниката по детска хирургия в "Пирогов" получи ниска оценка

Подкрепа

В подкрепа на проф. Шивачев се обявиха и от Асоциацията по Майчино-фетална медицина. В позиция до медиите и институциите, от Асоциацията настояват да бъде оповестено коя част от конкурсната работа на професора не покрива критериите, както и с какви аргументи е поставена толкова ниска оценка от оценяващата го комисия.

"Недопустимо е да се хвърля подобна сянка върху компетентността на най-високия авторитет в детската хирургия у нас. Като обединение на лекари от сферата на феталната медицина, за които майчиното и детското здраве са висш приоритет, ние категорично заявяваме и потвърждаваме неоспоримата експертиза на проф. Христо Шивачев по отношение на най-тежките хирургични случаи в областта на детската хирургия, а именно тези в неонаталния период - на високо рискови новородени и новородени с животозастрашаващи малформации и синдроми. Напълно доказани са и управленските му умения в турбулентната среда на българското здравеопазване през последните години", се казва в позицията им.

"Скъсан" на конкурс

Причина за недоволството стана информацията, че националният консултант по детска хирургия и настоящ шеф на Клиниката по детска хирургия в болница „Пирогов“ проф. д-р Христо Шивачев бе "скъсан" на конкурс за същия пост. Писмената програма, която е представил, е оценена с 4.14, а за да премине към следващия кръг е нужна оценка 4.50. „В класирането могат да участват кандидатите, получили оценка не по-малко от 4.50 в трети етап на конкурса – събеседване“, се посочваше още в официалното съобщение от председателя на комисията.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес