Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В НС започнаха да питат Москов за санаториумите и рехабилитационните болници

13 март 2015, 13:30 часа • 31512 прочитания

Скандалът с българските санаториуми продължава да гори - спечелилият предишния конкурс за нов главен изпълнителен директор на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” (СБР-НК) д-р Стоян Маджаров не е допуснат до третата фаза на новия конкурс.

Сагата накратко – д-р Маджаров печели конкурс за управлението на СБР-НК, но не е вписан в Търговския регистър като директор на болницата заради две съдебни решения, второто от които е взето от скандалната Румяна Ченалова. Жалбите са подадени от сегашния прокурист на СБР-НК Плумелина Мичева, която е била и и.д. директор на болницата точно преди провеждането на конкурса, спечелен от д-р Маджаров. Д-р Маджаров има подписан договор със здравното министерство по време на служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков. След като здравен министър става д-р Петър Москов, той първо назначава нов Съвет на директорите и второ – на 13 февруари, 2015 година издава заповед за провеждане на нов конкурс за управление на СБР-НК.

Пред Actualno.com д-р Маджаров, който кандидатства и в конкурса, назначен от Москов, сподели, че не е бил допуснат до последната фаза. Конкурсът е в три фази – отваряне на документи и допускане до участие, писмена работа и устно събеседване. Д-р Маджаров каза за Actualno.com, че е участвал със същата писмена работа, с която е минал и на конкурса от времето на служебното правителство на проф. Георги Близнашки. Единствено добавих пет странички с конецепцията за здраве 20-20 на самия министър Москов, заяви той. Оценката обаче е много различна – в първия конкурс д-р Маджаров получава 5,18, сега е оценен на под 4,50. Може би заради обновлението на работата ми проф. Веселин Борисов, който оценяваше работите, е намалил оценката ми, предполага с чувство за хумор д-р Маджаров.

В пленарна зала

Междувременно в днешния парламентарен контрол депутатът от „Патриотичния фронт” и председател на Комисията за борба с корупцията в НС Валентин Иванов зададе въпрос на здравния министър д-р Петър Москов точно за имот на СБР-НК. Въпросът касаеше Специализирана болница за рехабилитация Тузлата при Балчик и какво ще е развитието ѝ. Иванов попита дали е вярно, че има „безвъзмездно” инвестиционно предложение на стойност 10 млн. лева за развитие на болницата.

Москов посочи, че по официален път – в Министерството на здравеопазването, такова предложение не е постъпвало. Здравният министър припомни, че се прави инвентар на цялото имущество на СБР-НК, за да се знае с какво разполага държавата и къде трябват инвестиции. Целта е да станем привлекателна дестинация за спа туризъм и за лечение в санаториуми за всички държави-членки на ЕС, обясни Москов.

Според някои слухове точно към един от имотите на СБР-НК – калолечебницата в Поморие, интерес има банкерката Петя Славова. А г-жа Плумелина Мичева е била директор на санаториума в Поморие.

Стана ясно и, че здравното министерство и Министерството на туризма подготвят работна група за популяризиране на балнеолечението у нас. Първата стъпка ще е обновяване на санаториумите и привеждането им във вид със съвременните изисквания за този тип рехабилитация. До края на следващата седмица трябва да са готови резултати от проучване за изискванията на всяка една страна-членка от ЕС към балнеологичните курорти или болници за рехабилитация, за да може публични фондове – социални или здравни, да заплащат престоя на европейски или други граждани в тях.

По думите на д-р Маджаров за Actualno.com „Тузлата” не е част от 13-те санаториума, които са под опеката на СБР-НК и които държавата се гласи да дари безвъзмездно, а е друг вид имот. Всъщност санаториумите са вече 12, тъй като имотът в Шипково е върнат безвъзмездно на Община Троян – още по времето на кабинета „Орешарски”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес