Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В България няма случаи на кръвни съсиреци след AstraZeneca

09 април 2021, 08:31 часа • 3201 прочитания

От следващата седмица - след 15 април, започва ваксинирането с втора доза на AstraZeneca, съобщи пред Нова телевизия директорът на "Пирогов" Асен Балтов.

"По думите му в България няма нито един случай на тромбоза след поставяне на ваксината, което е изключително рядко усложнение", подчерта той.

"Хората няма от какво да се притесняват. Това, което излезе от ЕМА, се говори за изключително рядки случаи, при които се търси някаква зависимост между тромбозите и ваксинацията с AstraZeneca", каза директорът на "Пирогов".

"Мога да кажа, че става въпрос за по-малко то 100 случая на 25 милиона дози, направени с този препарат. Това е изключително ниско", добави още той.

Балтов каза, че все още няма официално разрешение да се прилага иРНК ваксина като втора доза, както и че няма описани случаи на поява на кръвни съсиреци след втора доза, а само след първата.

С уговорката, че навлиза в "теорията на конспирациите" медикът коментира, че цената на ваксината AstraZeneca е с изключително ниска себестойност и в Европа е на изключително ниска цена. "Ако видите в други страни каква е, като производител бих предпочел да я продавам 7-8 пъти по-скъпо извън Европа", каза той.

Още: Какви са признаците на тромбоза и каква може да е причината ваксината на AstraZeneca да я предизвика?

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес