Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уволненията в МВР - ще стигнат ли до медицинската структура на министерството заради вълна от скандали?

19 май 2021, 12:12 часа • 25203 прочитания

Назначен ли е доцент Иван Василевски за ръководител в Медицинския институт на МВР в конфликт на интереси от кумеца си? Този въпрос на Actualno.com не получи категоричен отговор.

Според информация на Actualno.com, доц. Василевски е зам.-директор на структурата от около месец насам и е бил назначен от ръководителя на МВР болница проф. д-р Ненчо Смилов. В сайта на Медицинския институт на МВР самият Смилов е посочен като действащ директор на структурата.

Actualno.com потърси пресцентъра на МВР за потвърждение на информацията – дали доц. Василевски вече е зам.-директор на института. От пресцентъра на вътрешното министерство коментираха, че зам.-директор е Бано Треновски. На въпрос дали доц. Василевски също е зам.-директор, отговорът беше: "Не мога да Ви кажа в момента".

Въпросът дали доц. Василевски се е сдобил наскоро с този ръководен пост е важен, тъй като по информация на Actualno.com доцентът е кум на проф. Смилов. Actualno.com потърси проф. Смилов по телефона за коментар, но до публикуването на материала не успяхме да се свържем с него.

Уволнения

Припомняме, че с идването на второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, първото уволнение в МВР беше на административния секретар на МВР Бойко Славчев.

Докато беше на поста, Славчев попадна във фокуса на общественото внимание с казус, свързан с проф. Смилов. Проф. Смилов ръководи МВР болница, а там като ръководител на кожната клиника беше назначена проф. Соня Марина. Това обаче става без конкурс и след като предишният ръководител проф. д-р Георги Чернев е уволнен дисциплинарно, заради което той завежда съдебно дело – докъде стигна то, НАУЧЕТЕ ТУК! В официален отговор до проф. Чернев, Бойко Славчев признава, че проф. Марина е била назначена директно на трудов договор (чл. 70, ал. 1, във връзка с чл. 67, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда), а не с конкурс (съгласно чл. 68, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда, във връзка с чл. 68, ал. 7 от Закона за лечебните заведения). Пропускът обаче бил поправен, пише в писмото до проф. Чернев, подписано от Славчев, като не стана ясно как точно е бил поправен този пропуск – проведен ли е конкурс, имало ли е други кандидати.

Уволнението на проф. д-р Георги Чернев е истинска сага, а той е сигурен, че това се е случило заради научната му работа и опитите да привлече внимание към случаи на рак на кожата, за които наблюденията на професора и екипа му сочат, че възникват заради дълга употреба на сартани – клас лекарства за лечение на хипертония. Проф. Чернев публикува няколко статии по темата в реномирани международни научни списания - ТУК, ТУК и ТУК. Неговата основна теза по темата е - да бъдат направени щателни проверки, за да се установи има ли нитрозамини (примеси) при такива лекарства или проблемът е дори по-голям - да има неочакван негативен страничен ефект от активно вещество в препарата.

Още: Нови сигнали и данни за канцерогенен ефект от клас лекарства за кръвно

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес