Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управителят на НЗОК: Не може COVID-19 да е причина за източване на средства

09 юни 2020, 08:02 часа • 2399 прочитания

Около 25-30% спаднаха обемите в болниците за месец април, но вече има компенсиране на тези обеми от страна на лечебните заведения. Пациентите се връщат в болниците, страхът е преодолян. Това заяви в ефира на сутрешния блок на БНТ управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

По думите му болниците така трябва да преорганизират дейността си, за да обслужат всички, които са отложили приема си. Смятам, че това ще бъде компенсирано, обясни управителят на НЗОК. Той посочи, че Касата се е разплатила с всички болници.

Според проф. Салчев COVID-19 не може да е причина за източване на средства от Здравната каса. Категорично не е имало злоупотреби през тези месеци, тъй като ние на дневна база получаваме информация от всички лечебни заведения. Проф. Петко Салчев заяви, че в момента не трябва да се мисли за актуализация на бюджета на Здравната каса.

Управителят на НЗОК отбеляза, че трябва да се обръща по-голямо внимание на профилактиката и каза, че Касата има такива програми. Той подчерта, че около 65% от парите, които НЗОК заплаща на лечебните заведения, отиват за възнаграждения на персонала. Проф. Салчев коментира, че не трябва да се върви към увеличаване на здравната вноска, защото тя натоварва населението.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес