Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УНГ лекар: Саморъчно направените маски едва ли защитават от каквото и да било

14 юни 2021, 07:36 часа • 2223 прочитания

"Маските, които носим, трябва да се сменят колкото може по-често. Много хора ползват саморъчно направени маски от плат, през които се диша лесно, но не знам доколко въобще имат протективен ефект. По принцип колкото по-трудно дишате през нея и колкото повече проблеми ви създава, толкова по-добра е нейната защита". Това заяви УНГ специалистът д-р Станислав Йорданов по БНТ.

"По отношение на носенето на маски навън, аз съм категорично против. Не виждам никаква логика в това, освен ако няма някакво струпване на маси хора, когато не се спазва дистанция. А по отношение на носенето им на закрито - трябва по-скоро да се съобразяваме с епидемичната обстановка. При нейно обостряне и при по-голямо струпване на хора, би било редно да ги носим", допълни той. 

Йорданов каза още, че когато едно дете има силна хрема не би трябвало въобще да остава сред връстниците си и да се разчита, че маската ще ги предпази от хремата. "Не трябва да има маска отгоре, а да си остане вкъщи", каза той. И заяви, че с връщането на децата по детските градини и училищата са започнали да се проявяват стандартните проблеми при тях. 

"Нормалният ритъм на работа се върна, върна се е и нормалната патология. Имаше изказвания, че коронавирусът потискал други вируси и наистина имаше нещо такова - самите мерки, които се взеха за ограничаване на контактите между хората, ограничиха и нормалната патология. Затова, когато срещнахме пациент с оплаквания от страна на горните дихателни пътища, първото нещо, което мислехме, че е коронавирус. Но вече не е така - оказва се нещо банално", каза д-р Йорданов. В момента е сезонът на алергичните ринити, поленовите алергии, хрема, дразнене в очите, допълни той. 

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес