Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търговските вериги: Данък "вредни храни" ще удари хранителната индустрия

02 ноември 2015, 11:36 часа • 6397 прочитания

Законопроекта за общественото здраве, станал по-известен като данък "вредни храни" ще навреди на хранителната индустрия и в същото време няма да генерира очакваните позитивни ефекти. Това се казва в становище на Сдружението за модерна търговия (СМТ) във връзка с предложението на Министерство на здравеопазването за въвеждането на данък за продуктите, които имат добавена захар, много сол и т.н.

Сдружението за модерна търговия представлява 11 от най-големите търговски вериги в страната.

Според организацията хазната и потребителите ще загубят, като печеливши ще се окажат сивият сектор и корупцията - позиция, поддържана и от синдикатите. Както показват и анализите на инициаторите на предложението, новият данък ще доведе до повишаване на цените на редица хранителни продукти, които са част от ежедневното меню на хиляди българи с по-ниска покупателна способност, казват от СМТ. Според тях при непроменени доходи е нормално хората да потърсят тези храни на по-ниски цени. Това означава, че ще купуват от производители в „сивия“ сектор, които поради неплащане на данъци и осигуровки имат ценово предимство от поне 30%. Логичният ефект ще е по-малко приходи за хазната, смятат от Сдружението.

Така се е случило в Унгария – една от малкото европейски страни, въвели подобен данък, където резултатът е далече от очаквания, обясняват от организацията. Според проучване на Pricewaterhouse Coopers, облагането на определени храни е довело до „посивяване” на сектора с около 10%, а загубата на приходи от ДДС се оценява на 25,6 млн. евро.

Данъкът изкривява пазара на храни и ограничава свободния избор на потребителите като дискриминационно се опитва да контролира тяхното поведение в противоречие с принципите на пазарната икономика. В този смисъл той влошава бизнес средата и ще има вредни последици върху инвестиционната активност, което ще ограничи икономическия растеж и оттам приходите в държавния бюджет, се казва още в становището на Сдружението за модерна търговия.

От там казват още, че допълнителен негативен ефект ще бъде закриването на работни места поради намалените продажби, най-вече в малки и средни предприятия. В този смисъл новият данък ще бъде пореден удар върху работещите „на светло” български производители. според СМТ данъкът е труден за администриране и ще увеличи значително разходите в държавния бюджет и ще стимулира корупцията.

Министерство на икономиката се ангажира да направи оценка на въздействието върху икономиката на Законопроекта за общественото здраве преди внасянето му в Министерски съвет, за да се прецени ефектът от прилагането му. Това съобщи в края на октомври министърът на икономиката Божидар Лукарски след срещна днес с представители на големи компании и бизнес организации от хранително-вкусовата промишленост.

Как коментират от Сдружението за модерна търговия обществения дебат за данъка "вредни храни", конкуренцията в здравното осигуряване и какво е станало в Дания при въвеждането на подобен данък четете в Expert.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес