Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това ли е висшият държавник, получил черен дроб "след обаждане отгоре"?

03 юни 2021, 13:25 часа • 21602 прочитания

Болница "Лозенец" е замесена в криминална схема за незаконни трансплантации на чужди граждани. Редът за извършване на трансплантации у нас пък е погазван грубо като хора са предреждали други нуждаещи се по нареждане “отгоре“.

Тези разкрития направи в по-рано днес служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той потвърди и вече добилата публичност информация, че болницата е източвала Здравната каса с фиктивни пациенти. 

Министърът разкри и че април месец е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор. Трансплантацията е извършена на четвъртия чакащ в листата пациент вместо на първия след "телефонно позвъняване" отгоре. Трансплантираният е с 14 точки и е влязъл в листата на чакащите след като става ясно за донорската ситуация, но получава органа при положение, че първият в листата пациент е бил с 54 точки и вторият и третият също са имали повече точки.

Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, каза Кацаров, но отказа да разкрие самоличността на трансплантирания, тъй като няма право по закон.

По информация на сайта Bird.bg въпросният човек е Веселин Даков, бивш главен секретар на Министерския съвет при Бойко Борисов.

"Даков е страдал от цироза заради напреднал алкохолизъм. Прередил е множество чакащи с други диагнози, които не са възмездие за разюздан живот", пишат от сайта във Facebook.

Според тяхна информация е бил използван дори правителствения самолет "Фалкон", за да се достави дроба от починалия за трансплантацията на Даков.

На брифинга на ГЕРБ по-рано днес въпрос беше зададен и на бившия премиер Бойко Борисов - има ли нещо общо и знае ли за разместване на листи за трансплантации след обаждания "от високо ниво". Борисов заяви, че не е запознат и лично той не се е обаждал за подобно пререждаме.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес