Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създават национални съвети на сестри, акушерки и фелдшери

13 януари 2020, 08:00 часа • 3023 прочитания

Ще бъдат създадени национални професионални съвети на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, рехабилитаторите и лаборантитe, предава БНР.

Това предвижда промяна в устава на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която беше одобрена вчера на нейния пети конгрес.

На Петия конгрес на професионалистите по здравни грижи е решено до два месеца да са готови професионалните консултативни съвети, които ще дават становища и промени в правното регламентиране на професията.

Председателят на съсловната организация Милка Василева е изтъкнала като успех, че в резултат на петгодишни усилия в Колективния трудов договор за 2018 година за придобити сертификати и специалности има надбавки към заплатата.

Все още без успех оставало искането държавата да поеме два дни платен служебен отпуск за продължаващо обучение.

Същевременно обаче в декларация практикуващите фелдшери и лекарски асистенти обявиха, че не припознават Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи като своя организация, която работи за тяхното продължаващо обучение, а конгресът е нелегитимен поради нереално проведен избор на делегати.

Вили Батакчиева от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив заяви: "Ние искаме да се грижим за професията си по отношение на нейното усъвършенстване и развитие, защото в рамките на Българската асоциация по здравни грижи няма нито една програма, въпреки, че те говорят, че това е основната им дейност - да подпомагат и да развиват професиите в здравеопазването. Колко такива има за фелдшери? Нито една. Не очакваме председател на организацията, който е сестра, да познава какво правим ние".

Припомняме, че в края на миналата година министър-председателят Бойко Борисов се срещна с протестиращите медицински сестри, някои от които дори прекараха нощта тогава в палатки пред Министерския съвет. Как премиерът прие техните искания и какви бяха те, прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес