Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стойчо Кацаров: ЕК трябва да се засрами от зелените паспорти

18 март 2021, 08:14 часа • 4992 прочитания

ЕК трябва да се засрами от това, което прави със зелените паспорти, каза д-р Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Това са чувствителни лични данни за здравето, какво пиете като лекарства, от какво боледувате. Това решение дерогира договора за свободно движение в ЕС. Защо за да отидем в Солун ще е нужен зелен паспорт, а до Бургас не? Защо трябва да предпазваме гърците, а не нашите сънародници в Бургас, започна с въпросите пред bTV Кацаров.

Паспортите са класически случай на непряка дискриминация.  Ваксинираните не разпространяват вируса. Вижте противоречието, до юни трябва да се ваксинира 75% от населението. Защо са зелени визи, след като населението ще се ваксинира? Защо не осигурим ваксина за цялото население и да отпаднат ограниченията, запита Кацаров. Според него решението е масово ваксиниране и тогава нуждата от зелен паспорт ще отпадне.

Има спорни моменти във въвеждането на зеления паспорт, каза Румен Драганов от Института за анализи в туризма. Трудно може да стане и електронната виза, която искахме. Всеки може да извади електронен подпис. Всеки казва, че това е възможно, ако е така, защо не го направят веднага. Туризмът е само изпълнител.

Очаквам Световната здравна организация да отмени тази рестрикция, каза Драганов.

Който няма ваксина, няма да може да пътува. Това заяви пред БНТ журналистът Георги Милков за т.нар. ваксинационни сертификати (зелени паспорти) в ЕС, което абсолютно не отговаря на истината – предложението на ЕК включва и сертификати за преболедували, както и за отрицателни тестове за коронавирус (ПОДРОБНОСТИ ТУК).

Милков все пак уточни, че ваксинационният сертфикат не е нещо по-различно от вече съществуващи документи, като паспортите за жълта треска. Той призна, че е ходил наскоро до Занзибар и определи 10-дневната задължителна карантина за връщащи се от цяла Африка като дискриминационна и опит на управляващите да коригират провала си в управлението на коронакризата. Би трябвало всички, идващи от места, където има доказани случаи на южноафрикански коронавирус, на нигерийски, също да бъдат слагани под карантина, добави той. „Не е правилно да се настройва определена група българи срещу други”, заяви Милков, припомняйки миналогодишния Великден и как отишлите да го празнуват извън София станаха лоши, а другите – добри.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес