Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Ананиев има само "единични случаи" на забавяне на тестове за COVID-19

10 юли 2020, 13:05 часа • 2334 прочитания

Имайки предвид сложността и непознаването на вируса в следващата седмица ще се подпише анекс и ще увеличим двойно цената на пътеката, чрез която се отчита коронавируса.

Това потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Средствата ще се осигурят от резерва на Касата.

В клиничната пътека ще се включва и PCR тест при приемане в болница и лечение. На този етап тестването за хоспитализация не е задължително и не се предвижда да се въведе за всички лечебни заведения.

Той отчете, че всички лечебни заведения включително и общинските са снабдени с необходимите средства и предпазни такива, за да не се излага персоналът на опасност.

Ананиев допълни, че ако след десетия ден пациентът се чувства добре, той може да отиде под домашна карантина и да продължи да се лекува вкъщи, защото се намира в добро състояние. Само пациентите с по-тежко боледуване от вируса остават под наблюдението на медиците.

По отношение на казуса с болницата във Велинград Кирил Ананиев заяви, че не е имало депозирани оставки в лечебното заведение, каквато информация се появи в някои медии.

Болницата във Велинград функционира нормално и продължават да се приемат и лекуват болни, включително и такива от коронавирус, увери здравният министър и подчерта, че в болницата, както и във всички останали в страната, има достатъчно защитни средства и дезинфектанти за медицинските служители.

,,Времето от вземането на пробата до съобщаването на резултата зависи дали лабораторията е в същото населено място или не. Ако е в същото населено място, времетраенето е между 15 минути и четири часа в зависимост от това колко адреса трябва да бъдат посетени и колко проби трябва да бъдат взети'', отговори министър Ананиев на питане относно забавянето на резултати за коронавируса.

,,Когато лабораторията е в друго населено място, пробата се изпраща до Националната референтна лаборатория – тогава са нужни поне 12 часа, като това зависи и от времето на пристигането на пробите и степента на заетост на референтната лаборатория. Отделно самата апаратура разполага с определен капацитет. Като цяло оптималното време за извършване на тест от типа на PCR е най-малко 4-5 часа'', информира още министърът на здравеопазването.

Не мога да кажа, че има масово забавяне на резултатите, по-скоро става дума за единични случаи, а не за редовна практика, допълни той и посочи, че резултатите от направените проби могат да бъдат получени и по електронен път, в т.ч. и по електронната поща.

,,А и в повечето РЗИ-та има телефонна линия, на която всеки може да получи информация за своите резултати'', напомни в заключение Кирил Ананиев

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес