Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спешна помощ: 65-70% от повикванията не са за спешни състояния

30 ноември 2021, 15:02 часа • 2083 прочитания

Между 65 и 70% от повикванията не са за спешни състояния. Това заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска пред Actualno.com.

На специален брифинг столичната Спешна помощ оповести цялата информация по случая с починалия в Елин Пелин мъж, за когото семейството му твърди, че не му е оказана медицинска помощ.

Катя Сунгарска съобщи, че на този адрес в Елин Пелин линейка е викана общо 6 пъти за 20 дни. "Първоначално бяхме извикани два пъти в един и същи ден заради гастритен проблем, за който не можем да помогнем. Втория път беше предложено на пациента да бъде хоспитализиран, но той отказа", каза Сунгарска.

В следващите дни линейката пак е викана  за същия проблем, но хоспитализация е отказвана отново и отново, включително с подпис на съпругата върху документ за отказ.

"Този човек през цялото време е с установена пневмония, но те не ни викат за този проблем. На 18 срещу 19 ноември отново отива екип - вече за пневмонията. Отново е предложена хоспитализация, но той пак отказва. Заради ниската сатурация обаче лекарят го убеждава да постъпи в болница", казва Сунгарска.

Човекът бива настанен в Александровска болница, но там лекарите скоро преценяват, че той е за гръдна хирургия, каквото отделение при тях няма. Линейка го взима и го кара към "Софиямед", но в този момент се открива позитивен за коронавирус от неговото отделение и то веднага е затворено, за да не се разнася зараза. Така пациентът се оказва, че е бил контактен. Съпругата му е предупредена, че ако не се намери място в болница, мъжът ѝ ще бъде върнат у дома. Така и става.

Д-р Диди Кацарова е лекарят от линейката, закарала мъжа обратно в дома му. Тя разказа как при връщането в двора на семейството доста бързо се събрали 10-15 души, които се държали агресивно и обиждали спешния екип. Това я накарало да потърси помощ от полицията. Междувлменно семейството поема пациента и го вкарва в къщата. "Близките вече го бяха включили на кислороден концентратор, с който живее вкъщи. Човекът се влошаваше, ние помагахме, но в стаята имаше 10 човека, които бяха много агресивни", казва д-р Кацарова. По думите ѝ събралите се хора крещели по нея, снимали я с телефоните си и излъчвали на живо във Facebook ставащото. След сърдечен масаж и оказана първа помощ, мъжът все пак умира. Медицинският екип успява да излезе от къщата с помощта на полицията.

"Заради този случай филиалът ни в Елин Пелин се лишава от два екипа. Колегите излязоха в болнични, тъй като подобни случаи оказват физическо и психическо влияние", поясни Сунгарска. "Спешна помощ по никакъв не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, за немарливо отношение и всякакви други обвинения към нас", подчерта още говорителят на Спешна помощ.

Междувременно съпругата на починалия Илона Александрова сподели във Фейсбук брифинга на Спешна помощ и написа: "Лъжи много лъжи искам истината". Александрова разказа по-рано цялата история:

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес