Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандално уволнение знаково лице на "Спешна помощ": Стандартът за линейките е блокиран в съда

08 март 2017, 08:04 часа • 1556 прочитания

Стандартът за "Спешна помощ" е блокиран във Върховния административен съд (ВАС). Това заяви председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. Тя обяви още вчера (7 март), че е била освободена от "Пирогов", но пред Нова телевизия добави, че не си е разписала заповедта, а всъщност се е разделила с администрацията на болницата.

Според Кателива освобождението ѝ се дължи на "един отмъстителен министър", визирайки служебният здравен министър Илко Семерджиев. Причината, според нея, били медийните ѝ изяви. Пак сме жертва на политиците, констатира тя.

Според стандарта за "Спешна помощ", който трябва да заработи изцяло през 2020 година, до смата минута екипите на „Бърза помощ” ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес