Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слаб интерес към новите облекчения за лекарствата

27 септември 2024, 07:20 часа • 406 прочитания

Пациентите все още не смеят да се възползват от новите облекчения при изписването на лекарствата. За първите 19 дни от действието на промените в наредбата на МЗ са изпълнени едва 150 рецепти в повече от една аптека. Това показват данни, съобщени от министъра на електронното управление Валентин Мундров в отговор на парламентарен въпрос от депутата на БСП Иван Петков. Данните са от регистрациите в Националната здравноинформационна система, пише в. "Сега".

ОЩЕ: МФ предлага нови безплатни лекарства за дихателни и нервни болести

Промените

Доскоро една рецепта с лекарства, плащани от НЗОК,трябваше да се изпълни само от една аптека. Това затрудняваше пациентите, които при липса на едно лекарство трябваше да обикалят, докато намерят място, където всичките им медикаменти са в наличност. Затова от 1 септември редът за изпълнение на рецепти беше облекчен. Сега една електронна рецепта може да се изпълни частично, т.е. човек да вземе само едно лекарство от нея в аптеката. След това може да вземе останалите от друга аптека. Това обаче е възможно само до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на рецептата.

ОЩЕ: Добри новини: Ето кои лекарства ще са безплатни от април

Промените тръгнаха с обичайните сътресения и се наложи в първите дни от действието на новите правила аптеките поетапно да актуализират софтуера си, за да са готови да работят по тях. Вероятно и поради това пациентите все още избягват да рискуват с разделяне на рецептата, за да не останат без лекарства.

Населени места без денонощни аптеки

В рамките на парламентарния контрол наяве излизат и актуални данни за денонощните аптеки в България. Те са 57 и са разположени в 17 общини, а 24 са в София. Това показва изключително неравномерно разпределение на фармациите с денонощен режим на работа.

ОЩЕ: В 12 области у нас няма денонощни аптеки

Нито една денонощна аптека няма в областите Видин, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес